Kaštanovník setý: Starověký strom se zdravotními výhodami

Kaštanovník setý, strom původem z oblasti Balkánu a Malé Asie, dlouho přitahoval pozornost svými plody a dekorativním vzhledem. Ale co možná nevíte, je to, že tento strom má také dlouhou historii v tradiční medicíně a že moderní vědecký výzkum potvrzuje mnoho z jeho přínosů pro zdraví. Od posilování cév až po boj proti zánětům, kaštanovník setý má co nabídnout pro zlepšení vašeho zdraví.

Posiluje cévy a zlepšuje kardiovaskulární zdraví

Možná nejznámějším zdravotním přínosem kaštanovníku setého je jeho schopnost posilovat cévy a zlepšovat kardiovaskulární zdraví. Jeho semena obsahují látky nazývané aescin a aesculin, které mají protizánětlivé a cévní účinky. Studie ukazují, že konzumace přípravků z kaštanovníku setého může pomoci snížit otoky v nohách způsobené špatným krevním oběhem a snížit riziko vzniku křečových žil.

Bojuje proti zánětům a oxidativnímu stresu

Další výhodou kaštanovníku setého je jeho schopnost bojovat proti zánětům a oxidativnímu stresu v těle. Aescin, obsažený v semenech tohoto stromu, má antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály a snižují zánětlivé procesy. To může být užitečné při prevenci různých chorob, včetně srdečních chorob, artritidy, a dokonce i některých forem rakoviny.

Podpora zdravého trávení

Kaštanovník setý také může podpořit zdravé trávení. Listy a květy tohoto stromu obsahují třísloviny, které mají mírné projímavé vlastnosti a mohou pomoci regulovat střevní tranzit. Díky svému obsahu vlákniny a dalších živin může kaštanovník setý pomoci také snížit riziko zažívacích potíží, jako jsou zácpy nebo průjmy.

Foto: Pixabay

Pomáhá při léčbě hemeroidů

Díky svým protizánětlivým a cévním vlastnostem se kaštanovník setý používá také k léčbě hemeroidů. Masti a krémy založené na extraktech tohoto stromu mohou pomoci snížit otoky a bolest spojenou s touto nepříjemnou podmínkou, zlepšit cirkulaci a urychlit hojení.

Závěr

Kaštanovník setý je jedním z těch stromů, které mají mnohem více k poskytnutí než jen estetickou hodnotu. Jeho semena, listy a květy jsou bohaté na látky s léčivými vlastnostmi, které mohou přispět k celkovému zlepšení zdraví. Ačkoli je vždy důležité konzultovat s lékařem před zahájením nového léčebného režimu, kaštanovník setý by mohl být zajímavou volbou pro ty, kteří hledají přírodní způsoby, jak podpořit své zdraví a blahobyt.

Zdroje info: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7235886/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7238225/

Náhledové foto: Pixabay