Denník N

Zaujímal sa vraj i slovenský klub, skončil v Južnej Kórei. Lingardovi však tréner odkázal, že meno nemá na ihrisku význam

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jesse Lingard si to určite predstavoval inak. Ešte pred šiestimi rokmi patril k najzaujímavejším hráčom v anglickom futbale. V Manchestri United, klube, ktorý ho vychoval, si vybudoval pevnú pozíciu.

Bol v základnej zostave Anglicka, ktoré sa dostalo na svetovom šampionáte až do semifinále. Lingard bol súčasťou novej generácie, ktorá vrátila Anglicko na turnajoch do bojov o trofeje.

Jeden z najnebezpečnejších záložníkov v anglickej Premier League však v tejto lige nenastúpil od apríla a ani sa k tomu nepriblížil.

V júni mu vypršal kontrakt v Nottinghame Forest, mužstve bojujúcom o záchranu, a dlhé mesiace ani nemal zamestnávateľa. Futbalistu, ktorý odohral za Manchester United viac ako 200 zápasov a vyhral s ním FA Cup aj Európsku ligu, zrazu nikto nechcel.

Napokon vo februári prekvapujúco podpísal zmluvu s kórejským FC Soul. Lingarda opisujú ako najväčšiu posilu v histórii miestnej K-League a fanúšikovia ho privítali vo veľkom štýle. Na jeho prvý domáci zápas prišlo viac ako 50-tisíc ľudí. Jeho štart v novej krajine však nebol ideálny a už po treťom zápase ho skritizoval jeho vlastný tréner.

Kim Gi-Dong ho v nedeľu proti Jeju United poslal na ihrisko iba približne na záverečnú polhodinu, ale s výkonom najväčšej hviezdy ligy nebol spokojný.

„Aj keď prišiel z lavičky, tak nepracoval tvrdo a vyhýbal sa boju. Hodnota mena nemá na ihrisku žiadny význam. Presne toto mu poviem,“ vyhlásil. „Sláva nevyhráva futbalové zápasy. Ak by to tak bolo, priviedli by sme slávneho hráča s ukončenou kariérou,“ dodal.

Problémom je, že Lingardovo dobrodružstvo v Južnej Kórei má skutočne slúžiť na to, aby svoju kariéru zachránil.

Dlhé mesiace bez futbalu mali svoj dôvod. Lingardova forma v poslednom období upadala a objavili sa aj problémy mimo ihriska – so zákonom aj s jeho psychikou, už pred troma rokmi otvorene rozprával o svojej depresii.

Futbalista, ktorý na ihrisku fanúšikov zabával trikmi alebo aj originálnymi gólovými oslavami, sa zrazu vyhýbal lopte a cítil sa sám.

Lingardova zóna

Lingard si musel zvyknúť na kritiku fanúšikov, a to už počas svojho pôsobenia v Manchestri United. Jar 2021 strávil na hosťovaní vo West Hame United, kde sa mu pod vedením manažéra Davida Moyesa darilo. Nedostal však pozvánku na Euro a neuchytil sa ani po návrate do United.

V lete 2022 sa mu skončila zmluva, preto sa stal voľným hráčom. Napokon podpísal ročný kontrakt s Nottinghamom Forest. Vyhovovala mu vraj najmä jeho dĺžka, lebo si myslel, že v lete 2023 bude môcť zadarmo odísť do väčšieho klubu.

To sa však nestalo. Počas sezóny nastúpil za Forest iba 20-krát, pričom v druhej polovici sezóny bol v základnej zostave iba raz. Keď mu vypršala zmluva, záujemcov nebolo veľa. Moyes mu umožnil trénovať s West Hamom, ale ponuka na zmluvu neprišla. Lingarda preto pozval Steven Gerrard, tréner Al-Ettifaqu, do tréningového kempu v Saudskej Arábii. Na zmluve sa však nedohodol ani tam. Na začiatku roka trénoval iba so svojím osobným trénerom v Dubaji a v Manchestri.

Nejaké ponuky prišli: konkrétne z americkej MLS či tureckého Besiktasu Istanbul. Podľa zdroja Denníka N z prostredia anglického futbalu sa o Lingarda dokonca zaujímal aj slovenský

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie