To bude ale hráč... Dino Prižmić

Zdroj fotky: Getty Images

V rubrice "To bude ale hráč" vám přinášíme mladé tenisty a tenistky, o kterých brzy čím dál častěji uslyšíte. Chorvatský junior Dino Prižmić vybojoval minulý rok titul na French Open juniorů a letos se kvalifikoval na Australian Open mužů.

Kdo je Dino Prižmić? 

Dino Prižmić se narodil 5. srpna 2005 do rodiny Borise a Natasy Prižmić. Tenis začal hrát ve svém rodném městě (Splitu) v Chorvatsku, ale před nějakým časem se přestěhoval do Záhřebu, aby zlepšil svou hru. Jeho tenisovým idolem je Novak Djokovič. Dino rád hraje na antuce a jeho oblíbeným turnajem je Roland Garros. Mimo tenis sleduje UFC a rád hraje videohry.

Debut na okruhu ATP

V červenci roku 2022 debutoval Dino na okruhu ATP díky divoké kartě, kterou obdržel na turnaj v Umagu s názvem Croatia Open. V prvním kole se Prižmić střetl se Španělem Bernabem Zapatou Mirallesem a za stavu 4:6, 0:3 zápas skrečoval.

Juniorský grandslam

Dino Prižmić dosáhl na juniorský grandslam v roce 2023 na pařížském Roland Garros. Chorvatský mladík vstupoval do turnaje jako nasazená trojka, která v prvním kole vyřadila Korejce Kim Jangjuna 6:1, 6:2. Následně Prižmić přemohl Japonce Hayata Matsuoka (6:1, 6:3), Čecha Maxima Mrvu (4:6, 6:1, 6:0) a Brita Henryho Searla (7:6, 6:3). V semifinále se potkal s Američanem Darwinem Blanchem (6:3, 6:2) a ve finále s osmým nasazeným Bolivijcem Juanem Carlosem Pradem Angelem. S ním byl Dino hotový po hodině a 24 minutách se skórem 6:1, 6:4.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Dino Prizmic (@dino_prizmic)

První titul ITF

Svůj první titul na okruhu ITF získal Dino Prižmić v říjnu 2022 na turnaji M15 v řeckém Heraklionu. V prvním kole porazil Španěla Davida Pereze Sanze 6:2, 7:6, aby dále přešel přes Fina Aleksiho Lofmana a Čechy Dominika Palána a Jiřího Barnáta. Ve finále se potkal s nenasazeným hráčem Španělem Mariem Fernandez-Gonzalezem, který uhrál za dva sety jen tři gamy (6:2, 6:1). Jako nenasazený hráč si tedy Dino Prižmić odvezl z Heraklionu svou první ITF trofej.

Další tituly ITF

V prosinci 2022 si Prižmić odvezl druhý titul ze světového tenisového turné. Konkrétně na M15 v tuniském Monastiru porazil Dino ve finále Francouze Alexise Gautiera 7:6(4), 3:6, 6:3, aby se o týden později mohl radovat z trofeje v Monastiru znovu. Tentokrát přemohl Chorvat ve finále Francouze Constantina Bittouna Kouzmina 6:2, 7:5. Poslední prosincový titul vyhrál 18. 12., když v monastirském finále překonal Američana Omniho Kumara 6:3, 7:5.

V březnu následujícího roku odcestoval Dino do chorvatské Poreči, kde vybojoval zatím poslední titul z kategorie M15. Finále odehrál proti Švýcarovi Mirku Martinezovi (6:3, 6:2).

Challengerový titul

O pět měsíců později dobyl rodák ze Splitu challenger v Banje Luce. V prvním kole mu Australan Akira Santillan skrečoval zápas za stavu 6:2, 3:6, 3:5. Následně porazil turnajovou trojku Slováka Alexe Molčana a bosenského tenistu Damira Džumhura. S jedničkou turnaje Maďarem Fabianem Marozsanem se měl utkat v semifinále, ale Prižmić postoupil bez boje do finále. V něm přejel pětku Belgičana Kimmera Coppejanse 6:2, 6:3. Pro Dina Prižmiće to byl debutový titul na Challenger Tour.

Grandslamový debut mezi muži 

Letos v lednu se rodák ze Splitu dostal do kvalifikace Australian Open. Jako první porazil Argentince Mariana Navoneho 5:7, 6:3, 6:2, a dále krajana Duje Ajdukovice 7:5, 6:0. Poté přemohl Tunisana Azize Dougaze 6:3, 6:4 a postoupil do hlavní soutěže AO. V prvním kole se Prizmić utkal s obhájcem titulu a světovou jedničkou Novakem Djokovičem. Čtyřhodinovou bitvu nakonec vyhrál srbský tenista po setech 6:2, 6:7, 6:3, 6:4. Navíc to byl nejdelší zápas prvního kola v Djokovičově grandslamové kariéře.

Zdroj článku: Wikipedia, atptour.com, Livesport
Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full