Suchá pokožka? Možná si za ni můžete sami

Anafylaxe

 

Suchá pokožka může být poměrně častým problémem. Někdo se s tím smíří s tím, že ji zkrátka má a začne používat produkty k tomu uzpůsobené. Přitom suchou pokožku si v řadě případů můžete způsobit sami. Používání hydratačních tělových krémů může sice problém zmírnit, nicméně nedochází k odstranění jeho příčiny. Takže se suché pokožky ve skutečnosti nezbavujete. Pokud odhalíte důvod, proč ji máte, můžete se jí navždycky zbavit

Suchá pokožka potřebuje hydratovat

Pravdou je, že suchá pokožka skutečně potřebuje hydratovat i „zevnitř“. Proto bychom měli pít dostatečné množství vody. Ovšem neplatí, že čím více vody vypijeme, tím lépe pro pokožku. Pokud pijeme až příliš mnoho vody, může dojít k tomu, že budeme vodu také pravidelně vylučovat. A s ní přicházíme i o některé základní minerály, které jsou zodpovědné za zdraví vzhled pokožky. Takže ani s vodou to příliš nepřehánějte. Držte se obecného pravidla 30 až 40 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti.

Krém
Foto: Pixabay

Příliš dlouhá a horká sprcha není prospěšná

I když může být dlouhá horká sprcha po těžkém dni něčím, co si skutečně užíváte, vaše pokožka z toho prospěch nemá. Horká voda odstraňuje kožní maz a tím pokožku vysušuje. Ke sprchování tedy používejte pouze teplou, nikoli horkou vodu. Snažte se strávit pod vodou také minimum času. Poděkuje vám životní prostředí, vaše peněženka i vaše pokožka. Používejte jemné prostředky, které nenarušují ochrannou bariéru pokožky.

Aplikace hydratačního krému a suchá pokožka

Hydratační krém bychom měli nanášet vhodným způsobem a ve vhodný čas. Pokud jej nanesete na již suchý obličej, není příliš účinný. Hydratační krém nanášíme ještě na vlhkou pokožku. Pokud máte problémy s mastnou pokožkou po nanesení krému, používejte hydratační krém na bázi vody. Nikdy nevysušujte pokožku třením ručníku. Tím dochází k podráždění pokožky a jejímu vysušování. Pokožku nechte vyschnout přirozeně nebo jen lehkým přiložením ručníku na příliš mokré oblasti.

Pozor na vajíčka

I když jsou vajíčka cenným zdrojem živin a bílkovin, pokud jich sníte příliš mnoho, mohou způsobit potíže. Vajíčka obsahují též vitamín A, který ve zvýšeném množství vede k vysušování pokožky. Maximální množství vajec, které můžete za den sníst, je 3 kusy. Hlídejte si množství ostatních produktů, které obsahují vitamín A, jako je maso, játra, mléko, máslo, rybí tuk.

Zdroje info:

https://uamshealth.com/medical-myths/can-drinking-water-cure-dry-skin/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30998081/

Foto: Pixabay