Tyto lahodné svačinky si můžete dopřát i pozdě v noci. Zrychlují metabolismus o 63 %

Fotografie: Depositphotos

Večerní svačina může být pro mnohé z nás poslední šancí na doplnění živin a uspokojení hladu před spaním. Je ovšem myslet na správné složení.

Po 18. hodině máme obvykle už za sebou hlavní jídlo, ať už večeři nebo pozdní oběd, a blíží se čas, kdy naše tělo pomalu přechází do stavu klidu a odpočinku. Večerní svačina by měla být lehká a snadno stravitelná, aby nezatížila trávicí systém a nepřispěla k nepříjemným pocitům těžkosti či pálení žáhy. Mnoho lidí se však obává jíst večer, protože se obávají, že to povede k přibírání na váze nebo narušení spánkových cyklů. Správně zvolená večerní svačina však může být součástí zdravého stravování a přispět k pocitu sytosti a pohodlí, sdělila dietoložka Amy Richter.

Ovoce a ořechy

Ovoce a ořechy jsou skvělou volbou pro noční svačinu, protože jsou lehké, ale zároveň poskytují tělu dostatek živin. Banány jsou podle doktorky Debry Rose Willson bohaté na tryptofan, který je prekurzorem spánkového hormonu serotoninu. Přidání plátků banánu k ořechům nebo mandlím může poskytnout zdravou dávku sacharidů a bílkovin, které mohou pomoci uklidnit nervový systém a podpořit spánek. O důvodech, proč jíst ořechy, si můžete přečíst v našem starším článku na webu ZdravéStravování.

Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem zdravých tuků, zejména mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše tělo nezbytné. Tyto tuky pomáhají udržovat hladinu cholesterolu v krvi, podporují zdraví srdce a mozku a zlepšují vstřebávání živin. Navíc jsou dýňová semínka také dobrou bílkovinnou alternativou, která může být prospěšná při regeneraci svalů po tréninku nebo prostě jako součást vyvážené stravy.

Tato lahodná okurková dieta je nejpohodlnější metodou k dosažení vysněné postavy

V malé studii z roku 2005 někteří účastníci konzumovali 250 mg tryptofanu z dýňových semínek denně. Měli také sacharidy ve formě nutriční tyčinky. Tito lidé spali o 5 % lépe a trávili méně času vzhůru. Pro srovnání lidé, kteří dostali 250 mg doplňkového tryptofanového prášku a sacharidů ve výživové tyčince, spali o 7 % lépe. Kontrolní skupina, která jedla svačinu obsahující pouze sacharidy, neuvedla zlepšenou kvalitu spánku.

dýňová semínka
Fotografie: Freepik

Edamame

Edamame jsou nezralé, zelené sójové boby. Dají se koupit čerstvé nebo mražené. Jsou bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny, což jsou dva klíčové živiny, které pomáhají udržovat pocit sytosti a stabilizovat hladinu cukru v krvi. Bílkoviny jsou základní stavební kameny našeho těla a přispívají k regeneraci svalů, zatímco vláknina podporuje trávení a zdraví střevní mikroflóry. Konzumace edamame jako večerní svačiny může tedy pomoci udržet vás nasycené a podpořit zdravé trávení.

Kromě bílkovin a vlákniny obsahují edamame také mnoho dalších živin, jako jsou vitamíny C, K a B-komplex, minerály jako železo, vápník a hořčík, a antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Díky tomu je edamame nejen lahodnou, ale také výživnou volbou pro večerní svačinu, jak informoval web Healthline.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]