Denník N

Podivuhodný príbeh Severokórejčana Hana, ktorý na tri a pol roka záhadne zmizol

Han Kwang-song v drese Juventusu. Foto - transfermarkt.com
Han Kwang-song v drese Juventusu. Foto – transfermarkt.com

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V roku 2017 sa mladý útočník Han Kwang-song stal prvým futbalistom z KĽDR, ktorý skóroval v jednej z piatich najlepších európskych súťaží.

Han mal vtedy 18 rokov a v drese talianskeho prvoligového klubu Cagliari Calcio dal gól anglickému reprezentačnému brankárovi Joeovi Hartovi.

Severokórejského mladíka už predtým chceli napríklad Liverpool či Manchester City, keď však skóroval len vo svojom druhom ligovom zápase, záujem prejavil aj jeden z najväčších talianskych klubov Juventus.

Han s Juventusom dokonca podpísal zmluvu. Potom sa však stalo niečo neočakávané. Mladý útočník zmizol.

V článku sa dočítate:

  • prečo Han zmizol;
  • či sa už našiel;
  • ako sa dostal do Európy;
  • z čoho ho podozrievali v Taliansku;
  • prečo ho Juventus predal do Kataru.

Futbal v KĽDR nemá príliš vysokú úroveň. Na rozdiel od susedných krajín ako Kórejská republika a Japonsko, v ktorých už vyrástlo viacero futbalových hviezd ako Park Ji-sung, Son Heung-min, Hidetoši Nakata alebo Keisuke Honda, v KĽDR nenájdete žiadne podobne známe meno.

Tak ako všetky zložky verejného života aj futbal prísne kontroluje severokórejský diktátorský režim. Jediný futbalista, ktorý mal potenciál presadiť sa vo veľkom európskom futbale, bol práve Han Kwang-song.

Han Kwang-song. Foto – cnn.com

Už od detských čias vynikal medzi rovesníkmi, bol dostatočne rýchly, solídne zvládal vzdušné súboje, ale rovesníkov prevyšoval najmä v zakončení. Skrátka, bol prototypom útočníka, strelca, na ktorom sa dá postaviť hra tímu.

Preto už v roku 2015 ako 16-ročný odišiel do Talianska ako súčasť vládou sponzorovanej schémy futbalových talentov.

Z diktátorského režimu do Talianska 

Han odštartoval svoju európsku kariéru v Perugii, pokračoval v Cagliari, bol na hosťovaní v Juventuse a po polročnom pôsobení v katarskom klube Al-Duhail v lete 2020 záhadne zmizol.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie