Denník N

Sú najhorší na svete, tak si zavolali súpera, s ktorým chceli po 20 rokoch vyhrať. Dopadlo to ako vždy

San Maríno strelilo jeden zo svojich 32 gólov aj proti Slovensku. Na obrázku Marek Hamšík počas vzájomného zápasu v roku 2008. Foto - TASR/Radovan Stoklasa
San Maríno strelilo jeden zo svojich 32 gólov aj proti Slovensku. Na obrázku Marek Hamšík počas vzájomného zápasu v roku 2008. Foto – TASR/Radovan Stoklasa

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Slovenská futbalová reprezentácia odohrá v júni tesne pred majstrovstvami Európy dva prípravné zápasy. Generálkou na turnaj bude súboj s Walesom a ešte predtým Slovákov „preverí“ San Maríno – maličký štát s niečo vyše 30-tisíc obyvateľmi.

Ťažko povedať, čo okrem sebavedomia môže takýto zápas slovenským hráčom priniesť, no fakty sú takéto: San Maríno je v rebríčku FIFA na poslednom 210. mieste a vyhralo jediný zápas v histórii, aj to pred 20 rokmi.

Sanmarínčania vtedy doma v priateľskom zápase porazili Lichtenštajnsko 1:0 a na ten zápas dodnes spomínajú ako na svoj najväčší úspech. „Skutočne výnimočné na tom bolo, že nik z nás to nečakal. Veľmi sme neoslavovali – už len fakt, že sme z ihriska odchádzali ako víťazi, bol najväčšou oslavou,“ povedal pre denník Guardian vtedajší reprezentant Simone Bacciocchi.

„Nepotrebovali sme mať obrovskú oslavu. Neboli sme len tímom futbalistov. Boli sme skupina priateľov, ktorí sa obetovali, trápili a bojovali, aby dosiahli cieľ. A tým cieľom bolo odohrať jeden výborný zápas. A mať jeden dobrý výsledok,“ dodal.

San Maríno okrem tohto víťazstva dokázalo ešte deväťkrát remizovať, zvyčajne 0:0, no iba jedna výhra z 206 zápasov bola už pre tamojší futbal predsa len frustrujúca. Sanmarínčania sa aj s cieľom konečne vyhrať stretávajú v poslednom období aj s netradičnými súpermi.

Aj preto sa rozhodli usporiadať dva domáce zápasy s karibským ostrovným štátom Svätý Krištof a Nevis, ktorý je v rebríčku FIFA na 147. mieste. Pre San Maríno to vyzeralo sľubne: ich súperi prehrali sedem z posledných deviatich zápasov, naposledy 0:5 s Guadeloupom.

20. marec 2024 mal byť tým dňom, keď San Maríno konečne vyhrá. „Nemám potuchy, čo sa stane, ak vyhráme,“ povedal 22-ročný záložník Lorenzo Capicchioni. „Je to niečo takmer nepredstaviteľné, nedosiahnuteľné, ale teraz to určite môžeme dokázať,“ dodal.

Realita na ihrisku však vyzerala inak.

Tentoraz to bude iné

Predzápasový optimizmus Sanmarínčanov bol namieste, keďže predtým sa im podarilo niečo bezprecedentné:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

futbalová reprezentácia

Futbalové Euro

História MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie