Denník N

Ráno s NHL: Samovraždy často súvisia s bitkami na ľade. Dva prípady ukazujú, ako by sme o tom nemali hovoriť

Chris Simon pri jednej z bitiek. Foto - TASR/AP
Chris Simon pri jednej z bitiek. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Koľkokrát ste niekde videli slovné spojenie spáchať samovraždu? Keď sa pozrieme do slovníka, slovo spáchať znamená, že urobíte niečo zlé či nedovolené. Priamo v slovníku sa ako príklad využitia slova uvádza spojenie spáchať samovraždu.

Okrem toho, čo diktuje slovník, by sme sa mali zamýšľať aj nad tým, či je správne hovoriť o samovražde ako o niečom, čo sa pácha. Napríklad krádež alebo násilie.

Upozorňuje na to portál chcemsazabit.sk, ktorý sa venuje prevencii samovrážd: „Je lepšie vyhnúť sa spojeniam ako úspešná samovražda alebo spáchať samovraždu, je vhodnejšie použiť spojenie dokonaná samovražda.“

Ľudia, ktorí sa pokúsia o samovraždu, sú v zlom psychickom stave. Sú v prvom rade obeťami svojho trápenia. Nie je vhodné dávať to na jednu úroveň s krádežami. Nech to hovorí hoci aj výkladový slovník.

Posledné dni sa v hokejovom svete udiali dve udalosti, ktoré súvisia so samovraždami a upriamili pozornosť hneď na dve veci. Jednou je, prečo by sme na éru, keď boli vyzdvihovaní bitkári v NHL, mali nahliadať kritickejšie. A druhou, že médiá, ale aj verejnosť by mali hovoriť o samovraždách spôsobom, ktorý čo najmenej ubližuje.

Prvým prípadom je úmrtie Chrisa Simona, ktorý bol na ľade známy ako ochranca Petra Bondru, a druhým je smrť hokejistu a trénera Konstantina Koľcova, partnera tenistky Aryny Sabalenkovej.

V noci hrali štyria Slováci, Juraj Slafkovský strelil gól, bodoval tak v šiestom zápase za sebou.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa pravidelne venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Ochorenie, pre ktoré zomierajú hokejisti

Keď si zadáte do vyhľadávača na YouTube meno Chris Simon, okrem reklamného spotu, ktorý v 90. rokoch nahrali s Petrom Bondrom pre jeden supermarket, nájdete v drvivej väčšine záznamy z jeho bitiek v NHL.

Počas kariéry dostal od ligovej disciplinárky osem dištancov, počas ktorých vynechal dokopy 65 zápasov. S 1824 trestnými minútami mu patrí v historickej tabuľke 67. miesto.

Tieto bitky môžu mať veľa spoločného aj s jeho smrťou. Tvrdí to jeho rodina, ale vo svojej kondolencii na to upozornil napríklad aj bývalý hráč NHL Daniel Carcillo.

„Jeho rodina je silne presvedčená a bola svedkom toho, že Chris mal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Tenis

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie