Facebook představil své laserové drony Aquila

Když Google loni na jaře přeplatil konkurenční Facebook a získal startup Titan Aersopace, který vyvíjí obrovské solární drony, které ve vysokých vrstvách atmosféry vydrží celé dny a týdny, sociální síť svůj boj o nebe nevzdala a namísto toho investovala do britské společnosti Ascenta, která usiluje o to samé.

514302074 64378702
Bezpilotní letouny Aquila chtějí konkurovat Googlu a jeho Titanu

Včera se Facebook na konferenci F8 pochlubil s pokroky. Svým dronům říká Aquila, budou se pohybovat v letových hladinách 18 až 27 kilometrů nad povrchem a jejich rozpětí křídel bude srovnatelné s Boeingem 767. Díky velmi lehkým konstrukčním materiálům ale bude celý kluzák vážit jen jako malý osobní vůz. Díky solárním panelům se má Aquila na obloze udržet až tři měsíce.

Cílem Aquily samozřejmě není jen tak ledajaký let – letouny mají stejně jako ty od Googlu sloužit k šíření internetu v oblastech, kde chybí klasická pozemní infrastruktura, tedy především v zemích rozvojového světa v rácmi projektu Internet.org. Zatímco balóny z projektu Google Loon k pokrytí používají radiový signál, Aquila prý bude šířit internet pomocí laserů. Ty použije i pro vzájemnou komunikaci s ostatními letouny, které budou zapojené do meshové sítě, takže si budou předávat pakety jeden od druhého až k hlavní páteřní pozemní stanici.

První drony od Facebooku by měly v testovacím provozu zamířit do atmosféry už v průběhu letošního léta.

Diskuze (20) Další článek: Office 365 zdražuje. Od 7. dubna zaplatíte víc kvůli kurzu koruny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,