Denník N

Ronaldo ho kritizoval, teraz Rangnick uspel s Rakúskom. Slovensko čaká náročný súper s atraktívnym futbalom

Ralf Rangnick. Foto - TASR/AP
Ralf Rangnick. Foto – TASR/AP

Rangnick sa nebál vyradiť z nominácie hráčov, ktorí sa mali pripojiť k homofóbnemu pokriku.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Slovensko v sobotu večer privíta v prvom prípravnom zápase pred júnovým Eurom Rakúsko. Zverenci trénera Francesca Calzonu však teraz narazia na úplne iného súpera, na akého by si naši fanúšikovia pamätali z nedávnej minulosti.

Rakúsko dnes hrá útočnejšie, odvážnejšie, modernejšie a na medzištátnej úrovni predvádza jeden z najzaujímavejších futbalov na kontinente. Za posledný rok a pol viackrát ukázalo, že môže súperiť s hocikým. A hlavným dôvodom je úspešný nemecký tréner Ralf Rangnick.

Ten od svojho príchodu v júni 2022 prehral dokopy iba päťkrát, ale v uplynulom kalendárnom roku iba raz, aj to po dramatickom zápase doma s Belgickom (2:3).

Rakúsko inak s prehľadom postúpilo na Euro z druhého miesta za Belgickom, pričom pred tretím Švédskom malo až 9-bodový náskok.

Najväčšou zmenou však je, že Rakúsko dnes hrá krajší futbal.

Aj v uplynulých rokoch malo hráčov európskeho formátu, na čele s univerzálom Davidom Alabom, v súčasnosti stopérom Realu Madrid.

Krajší futbal a lepšie výsledky samozrejme prilákali aj fanúšikov. Ešte na konci roku 2022 bol Štadión Ernsta Happela vo Viedni počas zápasu s Talianskom poloprázdny, ale na nedávny duel s Belgickom sa predalo všetkých približne 47-tisíc lístkov za dve a pol hodiny.

Rangnick je známy aj napríklad zo svojho neúspešného a krátkeho pôsobenia na lavičke Manchestru United. V Anglicku sa nezhodol s Cristianom Ronaldom, ktorý verejne priznal, že ho nerešpektoval.

Vo svetovom futbale však išlo vždy o uznávaného trénerského vizionára, ktorý na začiatku 21. storočia patril k hlavným otcom myšlienky „gegenpressingu“. Odvážny štýl napádania sa v európskom futbale stal samozrejmým až o dekádu neskôr a Rangnick si získal povesť futbalového intelektuála. Stál na čele futbalového projektu Red Bull-u a uznávali ho, hoci počas svojich trénerských zastávok získal iba jeden DFB Pokal (Nemecký pohár).

Súčasné Rakúsko je však skvelým príkladom jeho futbalovej vízie.

Moderný tréner aj futbal

Rangnick začal na lavičke Rakúska výhrou 3:0 nad Chorvátskom v Lige národov. Potom síce prehral doma s Dánskom (1:2), ale následne remizoval 1:1 s Francúzskom, vtedy majstrom sveta.

Verejnosť však bola spokojná najmä preto, že Rakúšania od úplného začiatku hrali odlišne ako v minulosti. Kapitán Alaba, ktorému dlhé roky hľadali v reprezentácii správny post, hneď pred novinármi vyhlásil, ako hráči cítia na ihrisku väčšiu slobodu a zároveň majú aj lepšie nastavený herný systém. To bolo v úplnom protiklade

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

futbalová reprezentácia

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie