Čokoláda ke snídani: nečekaný způsob, jak zhubnout

Hořká čokoláda

Čokoláda se nepovažuje jako dobrý doplněk, když se snažíte zhubnout. Podle jedné ze studií ale vyplývá, že si ji můžete dát na snídani a přesto hubnout. Samozřejmě to nebude tak fantastické, jak to na první pohled zní. Tato studie tvrdí, že když si dáte čokoládu ke snídani, může vám to pomoci spalovat tělesný tuk, ale snížit také hladinu glukózy a zlepšit zdraví mikrobiomu díky obsahu flavanolu.

Čokoláda v určitý čas

Jak se ukázalo, čokoláda může pomoci zhubnout, ale musíte vědět, kdy ji jíst. Pokud si ji dáte ve „špatný“ okamžik, nedojde k synchronizaci mezi cirkadiánním systémem a metabolickými procesy, které ovlivňují metabolismus tukové tkáně. Newyorští vědci zjistili, že pravidelná ranní konzumace čokolády hraje důležitou roli v jejich kognitivních schopnostech. Čokoláda může zvýšit úroveň paměti a vede dokonce ke kreativnějšímu myšlení.

Čokoláda
Foto: Pixabay

Španělská studie zaznamenala zajímavé výsledky

Vědci z University of Murcia ve Španělsku vytvořili tři skupiny žen ve věku 52 let a vyšším. Každá ze skupin dostala jiné pokyny. Jedna skupina se měla stravovat tak, jak byla zvyklá. Druhá skupina měla sníst 100 g čokolády do jedné hodiny po probuzení a třetí skupina měla jíst čokoládu hodinu a méně před spaním. Celkem trvala studie 9 týdnů, v rámci kterých po 14 dní dodržovali doporučení ohledně čokolády a pak měly chvíli pauzu, kdy se ženy stravovaly tak, jak byly zvyklé. Sledovali se u nich různé parametry, jako je obvod pasu, rozbor stolice, tělesná hmotnost, hodnocení hladu nebo chutě n jídlo, délku spánku a měření kortizolu ze slin. Výsledky byly následující:

  1. Ženy, které se stravovaly tak jako vždy, čili bez čokolády, si zachovali zhruba stejné parametry.
  2. Skupina, která konzumovala čokoládu ráno, zaznamenala nižší obvod pasu, protože se u nich snížila chuť na sladké a byli méně hladoví.
  3. Skupina, která konzumovala čokoládu večer, měla také nižší obvod pasu, ale o něco méně, než v předchozí skupině. Také ženy v této skupině měly méně chuť na sladké a snížené pocity hladu.

Čokoláda a pohyb

Lidé, kteří ke své stravě měli sníst navíc čokoládu, přijali přes 500 kcal denně více. Postupně ale o toto množství zcela spontánně (nebylo jim to doporučeno) snížili zhruba o stejné množství svůj kalorický příjem. Navíc ale zvýšili svou fyzickou aktivitu, zejména tedy ti, ve třetí skupině (konzumace čokolády večer). Některé látky obsažené v čokoládě navíc pomáhají spalovat tuky, což vedlo ke snížení obvodu pasu.

Čokoláda a hladiny glukózy

Kakao obsažené v čokoládě snižuje hladinu glukózy nalačno, protože zpomaluje trávení a vstřebávání sacharidů. Tento účinek zaznamenaly obě skupiny konzumující čokoládu, výrazněji však ta, která konzumovala čokoládu ráno.

Zdroje info:

https://www.nutraingredients.com/Article/2021/06/28/Study-reports-health-benefits-of-morning-chocolate

https://lovecocoa.com/blogs/all-things-chocolate/6-reasons-why-you-should-eat-chocolate-for-breakfast

https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1096/fj.202002770RR

Foto: Pixabay