Statistický geoportál se stal IT projektem roku

 

22. března 2024

Statistický geoportál se stal absolutním vítězem 21. ročníku soutěže IT Projekt roku 2023. Soutěž každoročně vyhlašuje Česká asociace manažerů informačních technologií (CACIO) a jejím cílem je ocenit ty nejlepší projekty vývoje nebo implementace informačních technologií. Geoportál obstál v konkurenci dalších osmi finalistů i v závěrečné prezentaci před odbornou hodnotitelskou komisí.

Český statistický úřad již loni za projekt Statistického geoportálu obdržel prestižní mezinárodní ocenění Special achievement in GIS, které každoročně uděluje americká společnost Esri za významné a inspirativní počiny v oblasti implementace a využívání technologií GIS a rovněž uspěl v soutěži Egovernment The Best 2023, která je přehlídkou nejzajímavějších projektů elektronizace veřejné správy, kdy obsadil v kategorii centrálních úřadů 2. místo.

„Statistický geoportál nabízí uživatelům zcela nový způsob vizualizace statistických výstupů. Jedná se o několik koncových aplikací umožňujících zobrazení vybraných statistických ukazatelů či témat za určité území ve formě přehledných interaktivních map,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Geoportál představuje v mnoha ohledech inovativní platformu, která nalezne uplatnění např. při územním plánování, vytváření rozvojových a krizových plánů nebo při řešení dopravní obslužnosti a občanské vybavenosti. Může tak výrazně napomoci starostům obcí, urbanistům, architektům, dopravním expertům, zástupcům veřejné správy, vědeckým či výzkumným institucím a mnoha dalším profesím. Veškeré produkty a služby Geoportálu jsou poskytovány všem uživatelům bezplatně jako veřejná služba.

Uživateli nejvyhledávanější aplikací je Statistický atlas, který zobrazuje data ze Sčítání 2021 o obyvatelstvu, domech a bytech za statistické a administrativní územní jednotky, včetně čtvercových sítí, v podobě tematických map. Aplikace Dojížďka pak zobrazuje směr a intenzitu dojížďkových a vyjížďkových proudů obyvatel a jejich rozdíly mezi vybranými administrativními jednotkami. Statistické georeporty poskytují statistické přehledy za uživatelem vymezené území nezávisle na běžném administrativním členění Česka. Pro uživatele požadující přesnější údaje v největším možném územním detailu je pak určena služba Georeporty API.

Geoportál je postupně rozšiřován o další tematické okruhy (ve Statistickém atlase jsou nově zveřejněny volební statistiky a v přípravě je demografická statistika a ekonomické subjekty) a formy prezentace statisticko-geografického obsahu, jako jsou například mapy s příběhem, spojující interaktivní mapy s tematicky zaměřeným textovým a multimediálním obsahem nebo mapové dashboardy pro sledování průběžně se měnících statistických dat.

 

Fotografie - Statistický geoportál se stal IT projektem roku

 

Kontakt:
Jan Cieslar
Tiskový mluvčí ČSÚ
T 274 052 017 | M 604 149 190
E jan.cieslar@czso.cz | X @statistickyurad

  • csu_tz240322_statisticky_geoportal_se_stal_it_projektem_roku.docx
  • Fotografie - Statistický geoportál se stal IT projektem roku