Denník N

Najnižšie platy rekordne porastú. Zaplatia to zamestnávatelia

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ministerstvo práce navrhuje, aby najnižšia mzda bola 60 percent priemernej.
  • Ak to poslanci schvália, minimálna mzda by sa od roku 2026 zvýšila na 920 eur.
  • Problémom môže byť nárast príplatkov za prácu v noci, počas sviatkov a víkendov.

Minimálna mzda, ktorú na Slovensku dostáva vyše 140-tisíc ľudí, by sa mala dva roky po sebe skokovo zvyšovať z dvoch dôvodov. Prvým je výrazný rast priemernej mzdy, na ktoré je minimálna mzda naviazaná.

Ďalším dôvodom je štedrejší zákonný automat. Kým dnes je minimálna mzda na úrovni 57 percent priemernej mzdy, od januára 2026 má byť až 60 percent, čo by malo vychádzať na 920 eur. S takouto zmenou počíta návrh novely, ktorú predložil do pripomienkového konania minister práce Erik Tomáš (Hlas).

Čo to spraví s najnižšou mzdou

Priemerná mzda za rok 2023 dosiahla sumu 1430 eur. Ak by sa sociálni partneri do konca augusta nedohodli na výške minimálnej mzdy na rok 2025, najnižší plat bude v hrubom 816 eur (57 percent zo sumy 1430 eur).

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Minimálna mzda

Platy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie