Častá tvorba modřin nemusí být náhodou. Mezi běžné příčiny patří i cirhóza jater a užívání léků

Fotografie: Depositphotos

Častá tvorba modřin je nepříjemný příznak, který může značit přítomnost vážnějších problémů. Pokud trápí i vás, buďte na pozoru.

Častá tvorba modřin je varovný příznak, který byste neměli v žádném případě ignorovat. Ačkoli nemusí být známkou vážného nebezpečí, může se objevit v důsledku užívání silných léků nebo vážnějších stavů, jako je dle doktorky Megan Soliman například selhání jater nebo nedostatek potřebných vitamínů. Pokud se u vás objeví, co nejrychleji začněte tuto skutečnost řešit se svým praktickým lékařem.

Tvorba modřin v důsledku užívání léků

Pokud vás trápí častá tvorba modřin, na vině může být hned několik faktorů. Nejčastěji však podle Healthline k příznaku přispívají některé léky, jež tyto změny na pokožce způsobují v rámci vedlejších účinků. Odborník vám v takovém případě předepíše jiný výrobek nebo ho doporučí užívat v menším množství. Existuje však možnost, že budete muset pro ochranu svého zdraví tento příznak přetrpět a dávat si na sebe při každodenních činnostech větší pozor.

Mezi typy léků, které mohou narušovat schopnost vašeho těla tvořit krevní sraženiny, a tím zvyšovat riziko vzniku modřin, patří zejména léky na ředění krve. Jedná se například o warfarin, klopidogrel, rivaroxaban, apixaban. Další skupinou pak jsou nesteroidní protizánětlivé léky – aspirin, ibuprofen, naproxen – a steroidy. Na pozoru byste měli být dle lékařky Deborah Weatherspoon také před určitými druhy potravin, jako je zejména česnek, rybí tuk, ženšen, ginkgo biloba, cibule a třezalka tečkovaná.

Za problémy mohou stát i nebezpečné stavy

Modřiny se vám mohou tvořit častěji také v důsledku nebezpečnějšího stavu. Lékařka Elaine K. Luo varuje zejména před následujícími:

Efektivní léčba křečových žil: Ideální je začít změnou životního stylu

  • Hemofilie A (vážný stav, který se nedá léčit, ale zároveň nepředstavuje příliš velké nebezpečí)
  • Hemofilie B (vážný stav, který se nedá léčit, ale zároveň nepředstavuje příliš velké nebezpečí)
  • Von Willebrandova nemoc (příčinou je genetická mutace, která má za následek nedostatek proteinu přispívajícího ke srážení krve)
  • Nízký počet krevních destiček v těle (vážný stav, který může způsobit vážné krvácení a ohrozit váš život)
  • Leukémie
  • Cirhóza jater
  • Aplastická anémie
cholesterol v krvi
Fotografie: Freepik

Za častou tvorbou modřin může často stát i nedostatek některých vitamínů, jak dokládají i odborné studie, a to zejména těch, které napomáhají srážení krve. Jedná se například o vitamín K a vitamín C, přičemž jejich hladinu nejčastěji snižuje nevyhovující stravovací plán. V žádném případě proto tento příznak neignorujte a poraďte se se svým praktickým lékařem. Na ZdravémStravování jsme také psali o pěti potravinách, jež jsou bohaté na vitamín C.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]