reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Arrow Lake papírově asi ještě letos, fyzicky spíše až v příštím roce

22.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel Arrow Lake papírově asi ještě letos, fyzicky spíše až v příštím roce
Intel má dost optimistickou roadmapu připravovaných procesorů, která na letošek plánuje nové modely Arrow Lake. Nové informace napovídají, že by se to mohlo stihnout papírově, ale bude tomu tak i skutečně?
Společnost Intel v poslední době v procesorech moc nezáří. Sice láme rekordy s vysokými frekvencemi, současně si to ale slízává za velmi vysoké spotřeby svých procesorů. Posun kupředu by snad mohly nabídnout nové procesory Arrow Lake, které sice přijdou o Hyper-Threading na výkonných jádrech P-Core, nicméně přinesou např. zvýšení kapacity L2 cache až na 3 MB na jádro. Mají podporovat jen DDR5 paměti (max. DDR5-6400) a i desktopové modely dostanou NPU pro hardwarovou akceleraci algoritmů umělé inteligence. V dosti optimistické roadmapě procesorů Intel jsou tyto procesory optimisticky naplánovány ještě na letošek. Během příštího roku se mají objevit nové procesory Lunar Lake a Panther Lake, přičemž se asi každý ptá, jak to chce vlastně Intel stihnout. Ostatně není to tak dávno, co byly představeny procesory Meteor Lake.
 
Roadmapa procesorů Intel
 
YouTube kanál Moore’s Law is Dead (MLID) se nyní nechal slyšet, že Arrow Lake by měl projít posledními schvalovacími procesy až v říjnu. To ale současně obvykle znamená, že procesor půjde na trh za čtvrt roku, což by ho poslalo do roku 2025. Youtuber dále mluví o tom, že by se listopadové uvedení mohlo přetavit v prosincový "papírový launch", aby se to stihlo ještě letos, patrně s velmi omezenou dostupností pro letošek a s reálnou dostupností až v příštím roce.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama