V Londýne sa objavila nová maľba od Banksyho. Odkazuje na boj prírody o prežitie

Na jednej z obytných budov vo Finsbury Parku, nachádzajúcom sa v severnom Londýne, sa objavila nová nástenná maľba svetoznámeho pouličného umelca Banksyho. To, že ide o jeho dielo, potvrdil na svojom instagramovom profile.

23.03.2024 08:00
Banksy Foto:
Nové Banksyho dielo nachádzajúce sa v Londýne.
debata

Maľba predstavuje ženu v životnej veľkosti, ktorá drží tlakový čistič a zdá sa, akoby ním na bok paneláka nastriekala zelenú farbu. Dielo sa nachádza za stromom, a keď sa naň pozriete z určitého pohľadu, vyzerá to, akoby mu žena domaľovala listy.

Ide o čerešňu, ktorá bola orezaná tak, aby bola menšia, než aká by prirodzene narástla. Strom má okolo 40–50 rokov a zdá sa, že sa mu veľmi nedarí. Ľudia, ktorí majú na starosti miestnu vegetáciu, sa už dlhšie snažia udržať čerešňu nažive.

Na dielo, ktoré vzniklo počas noci, sa prišlo pozrieť množstvo ľudí. „Sme nesmierne hrdí a potešení, že si Banksy pre svoje dielo vybral našu ulicu a Finsbury Park,“ uviedla pre tlačovú agentúru PA Media tamojšia obyvateľka Wanja Sellersová.

Banksy Čítajte viac Zbúrali dom s Banksyho maľbou

Jej susedka Lidia Guerra vidí v maľbe správu o súčasnom zápase prírody o prežitie. „Je to jednoducho skvelé – keď sme si o tom včera prečítali, vedeli sme, že sa na to musíme prísť pozrieť čo najskôr. Sme veľmi hrdí, že si vybral našu ulicu.“

Podľa ďalšieho obyvateľa Hornsey Road Chrisa Beskina je Banksyho maľba skvelá a zároveň obsahuje aj silné posolstvo. „Chcel by som toho vidieť viac, aby som bol úprimný, čím viac, tým lepšie. Myslím si, že je to jedno z jeho najväčších diel za poslednú dobu – a fakt, že ho umiestnil na stenu, znamená, že ho nemožno len tak ľahko ukradnúť či zbaviť sa ho.“ Tím, ktorý zodpovedá za odstraňovanie grafitov, je o situácii informovaný a nechystá sa ho odstrániť.

Na Banksyho novú nástennú maľbu sa prišiel pozrieť aj James Peak, tvorca série The Banksy Story, ktorú vysiela BBC Radio 4. „Posolstvo je jasné: príroda sa má zle a je na nás, aby sme jej pomohli opäť narásť.“ Odtieň zelenej, ktorý umelec použil, je podľa Peaka rovnaký ako ten, ktorým sa v londýnskej časti Islington označuje sociálne bývanie.

banksy, Valentín Čítajte viac Mestská rada dala odstrániť časť Banksyho valentínskeho diela

„Keď ustúpite, vyzerá to, akoby strom prepukol životom, ale nápadne falošným a syntetickým spôsobom. A povedal by som, že pre taký masívny strom je to celkom jemné,“ dodal Peak. Banksy podľa neho prešiel okolo čerešne a všimol si, ako úboho vyzerá.

„Úprimne povedané, je to celkom šialené, prísť sem a vidieť všetky tie davy ľudí, ako sa pozerajú na budovu,“ uviedol zástupca spoločnosti, ktorá ju vlastní. V súčasnosti v nej nikto nebýva.

V decembri sa na zastávke v Peckhame objavilo iné Banksyho dielo – maľba vojenských dronov. Menej ako hodinu po tom, čo sa potvrdilo, že autorom je Banksy, bola maľba odstránená. V prípade boli neskôr zadržaní dvaja muži pre podozrenie z krádeže a poškodzovania cudzieho majetku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #Banksy