3:4p
(1:0, 1:1, 1:2)

Junioři po velkém boji podlehli Spartě znovu v prodloužení a sezona pro ně končí

22.03.2024 / Tomáš Lysý

Po první třetině třetího čtvrtfinále juniorů mezi Duklou a Spartou byli spokojenější domácí, jelikož těsně před odchodem do kabin skóroval Jáchym Jungwirth. Sparta zkraje druhé části srovnala, ovšem čtyři sekundy před koncem druhé třetiny Jihlava znovu vedla gólem Tobiase Chlubny. Třetí část přinesla srovnání hostí z trestného střílení a dvě minuty před koncem i jejich vedení, ale Dukle vykřesal naději půl minuty před koncem základní hrací doby Jakub Modl. V prodloužení Jihlava neproměnila trestné střílení a naopak Sparta v čase 67:51 znovu vyhrála 4:3 po prodloužení. Juniorům, v nadstavbě oslabeným přesuny klíčových hráčů do A-týmu a odchody Kuprijanova a Burkova do jiných klubů, tento ročník po parádním boji v play off končí. Díky za sezonu, pánové!
22.03.2024 18:00, DHL Extraliga juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Sigmund – Topol, Vandas, Vovsík (C), Vildomec, Číhal (A), Jeletz, Löffler – Coufal, Báťa (A), Katolický – Peš, Modl, Chlubna – Nosek, Váňa, Niederhafner – Jungwirth, Kudrna, Chvátal
3

HC Sparta Praha

Vedral – Samson, Cichoň, Bartoň, Červenka, Culek, David (A), Pavlák – Senčák, Fábry (C), Bareš – F. Novák, Odehnal, Stěpančuk – Hauser (A), Hrabík, Daníček – Hrubý, L. Novák, Poláček
4
Branky a nahrávky: 19. Jungwirth (Chvátal, Kudrna), 40. Chlubna (Peš), 60. Modl (Vovsík, Číhal) – 23. Hauser (Daníček, Hrabík). 43. Hrabík (TS), 59. Samson (Hauser, Daníček), 68. Daníček (Hrabík, Samson). Rozhodčí: Valenta, Kosnar - Maňák, Teršíp. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 191 (vyprodáno). Střely na branku: 44:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4.

Průběh utkání

První třetina zápasu se nesla v hodně bojovném duchu. Postupem času získávala více aktivity Sparta, ovšem Dukla se jí směle vyrovnala bojovností a nasazením. V 15. minutě mohl poslat Jihlavu do vedení Nosek s Váňou, ale zblízka přes obránce už nedostali puk za překonaného brankáře soupeře. Na druhé straně ujel lídr hostí Daníček, který se rychlým bruslením dostal přes Löfflera do úniku, tváří v tvář Sigmundovi ale minu branku. Dukla poté přestála oslabení a hned po návratu z trestné lavice se mohl prosadit Peš, zblízka z levé strany ovšem Vedrala nepřekonal. Poté se již Dukla radovala. Jáchym Jungwirth dostal přihrávku zpoza branky od Kudrny a poslal kotouč z mezikruží nechytatelně pod horní tyč - 1:0.

Na začátku druhé třetiny byla Dukla blízko k navýšení vedení, ovšem Vedral v brance předvedl parádní zákrok a natáhl se v brankovišti. I díky němu mohla vzápětí Sparta slavit vyrovnání. Daníčkova střela z pravého kruhu skončila na břevnu, ale odrazila se přesně na levou stranu pro Petra Hausera, jenž trefil prázdnou branku. Po vyrovnání Dukla vypadla z role a Sparta převzala otěže zápasu. Pražané se snad na minutu usadili v pásmu a Sigmund se měl co otáčet, jelikož soupeř pálil z každé pozice. Hauser ale druhý gól nepřidal. O chvíli později zahrozili hosté i v oslabení, když Hauser zblokoval puk, který vzápětí získal a jel sám na branku, ovšem Sigmundova lapačka byla pozorná.

Dukla se ke slovu dostala až v závěru třetiny, kdy po hezké kombinaci pálil Váňa do volné části branky, ale soupeř jeho střelu zblokoval. Pražané měli šanci v přesilovce, Bareš zkoušel obkroužit branku a zasunout puk do sítě, ale gólman Jihlavy byl u své pravé tyče rychlejší. 4,1 sekundy před koncem třetiny se radovala Jihlava. David za brankou ledabyle rozehrál puk po prknech, na levém kruhu ho sebral Peš a jeho střelu tečoval do sítě Tobias Chlubna – 2:1.

Na začátku třetí části nevyužila Jihlava přesilovku a po jejím konci se do úniku dostal Hrabík, který se prosmýkl mezi Topolem a Pešem. První jmenovaný ho fauloval a z nařízeného trestného střílení nedal Ondřej Hrabík gólmanu Sigmundovi šanci, když si z levé strany sjel před branku a trefil se přesně na vzdálenější tyčku. Vzápětí mohli jít Pražané poprvé do vedení, ovšem Hauser sám před Sigmundem puk přes jeho beton nezvedl.

V závěru základní hrací doby byli vyloučení tři hráči Dukly. Oslabení tří proti pěti ještě Dukla zvládla i díky obrovské bojovnosti, kdy kapitán Vovsík zblokoval snad tři střely a jeho parťáci další pokusy soupeře. V klasickém oslabení ale Jihlava inkasovala. Oliver Samson dostal puk na modrou od Hausera a ránou z první našel mezeru mezi betony Sigmunda. Jenže úspěšný střelec oslavil svou branku tím, že jel ke střídačce Jihlavy a ukázal směrem k domácím nesportovní gesto, takže rychle usedl na trestnou lavici. A Dukla jeho zkrat ztrestala 29,8 sekund před koncem. Již při hře bez brankáře nahodil Číhal puk na branku, Vovsík ho přiťukl Jakubu Modlovi a po jeho střele zblízka šel zápas do prodloužení - 3:3.

Jihlava v něm mohla získat první bod v sérii, když se Hynek Peš ujal trestného střílení po podrážení Samsona. Blafákem do bekhendu však nezvedl puk nad beton Vedrala do sítě. Dukla nadále hrála na hranici svých možností. Tři minuty před koncem poslal ex-jihlavský forvard Fábry dělovku z pravého kruhu vedle. Minutí branky mu vadit nemuselo, jelikož hned poté nabral na levé straně rychlost Marek Daníček a střelu z levé strany poslal přesně na bližší tyč Sigmunda, kde nechal brankář domácích trošku místa. Sparta znovu vyhrála 4:3 v prodlužení a celkově ovládla sérii 3:0 na zápasy (5:2, 4:3 pr., 4:3 pr.). Pro Duklu naopak sezona končí ve čtvrtfinále a v konečném účtování skončí na 6. nebo na 7. místě.

Ohlasy trenérů

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Kluci podali opět výkon na hranici svých možností. Jejich výkony měly stoupající tendenci. Druhá třetina byla z naší strany plonková, ale do třetí třetiny nás nakopl gól 4,1 sekundy před jejím koncem. Bohužel nás na konci zápasu zradila disciplína, kdy jsme hráli tři oslabení po sobě. Po ubráněném oslabení tří proti pěti nám Sparta gól bohužel dala. Sparťané neměli moc vyložených šancí, ale když se do nich dostali, gól nám dali, měli rozdílové hráče. Klukům nemohu nic vytknout, hráli zase na hranici svých možností a udělali maximum.

Hodnocení celé série: V prvním zápasu nám v závěru napadaly góly, kdy jsme udělali chybu v oslabení a zápas se lámal. Druhý a třetí zápas došel do prodloužení. Rozhodovaly drobnosti a hodně rozdíloví hráči na straně Sparty. Kluci ukázali obrovské srdce a dokázali zblokovat spoustu střel. Byli obětaví a naše hra je postavená na týmovosti. Tu ukázali a i bez rozdílových hráčů, bez kterých jsme hráli, podali kluci nadstandardní výkony.