Denník N

Radosť zo športu našla vďaka zraneniu. Najlepšia lyžiarka sveta je aj tak pre mnohých stále len manželkou futbalistu

Lara Gutová-Behramiová. Foto - TASR/AP
Lara Gutová-Behramiová. Foto – TASR/AP

Príbeh víťazky lyžiarskeho svetového pohára Lary Gutovej-Behramiovej.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď bolo v roku 2021 rozhodnuté, že veľký krištáľový glóbus získa Petra Vlhová, jej súperka Lara Gutová-Behramiová protestne nedokončila preteky. Tvrdila, že sa necítila dobre a nechcela riskovať zranenie.

Väčšina pozorných divákov, ktorí sledujú lyžovanie a videli už podobné situácie, si zrejme hneď povedala, že to, čo práve videli, bol skôr protest ako vybočenie zo správnej línie na trati.

Aj experti naprieč televíziami sa zhodovali, že jej vypadnutie vyzeralo ako protest.

„Myšlienky v mojej hlave hovorili, že je toho dosť a už to ďalej nejde,“ hovorila vtedy pre švajčiarsku televíziu SRF ako vysvetlenie.

Napriek tomu, že vtedy počula veľa kritiky o tom, ako neprofesionálne sa zachovala, ľudsky sa jej frustrácia dala pochopiť. Pre skostnatené pravidlo nemohla zabojovať o veľký glóbus.

Prešli však tri roky a Lara Gutová-Behramiová sa dočkala. V 33 rokoch si prebrala svoj druhý veľký krištáľový glóbus. Iste, prispel k tomu aj fakt, že Mikaela Shiffrinová sa zranila koncom januára pri zjazde. Vrátila sa až v marci, keď však absolvovala iba dva slalomy.

Bez ohľadu na to však Švajčiarka zažila najúspešnejšiu sezónu v kariére. Získala aj premiérovo malý glóbus za obrovský slalom a piaty za super-G.

Vlhovej už telo hovorilo stop

Vráťme sa naspäť k situácii spred troch rokov, ktorá predčasne rozhodla o tom, že Petra Vlhová získa veľký glóbus bez záverečného boja. Práve táto sezóna je pre pochopenie celého vývoja jej kariéry mimoriadne dôležitá.

Gutová-Behramiová spravila vec, ktorá mohla pre niekoho pôsobiť zvláštne. Zároveň však pasuje do toho, ako sa dlhodobo prezentuje – niekedy jedno demonštratívne gesto vie povedať veľmi veľa. Čo mu predchádzalo?

Vlhová išla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie