Toto zázračné cvičení zlepší kvalitu vašeho spánku. Je navrženo zejména pro osoby v pokročilém věku

Fotografie: Depositphotos

Spánek je důležitou součástí života, a to zejména když dosáhnete dospělého věku. Pokud s ním máte problémy, vyzkoušejte tato cvičení.  

Nespavost je poměrně častý problém, který v současné době postihuje mnoho dospělých, ať už se jedná o ženy nebo o muže. Pokud se s ním potýkáte i vy, měli byste to však rychle napravit, neboť nedostatek odpočinku může mít fatální dopady na vaše zdraví. Pomoc vám dle lékařky Courtney Sullivan poskytnou i jednoduchá cvičení zaměřující se na jógu, která nejenže zklidňují mysl, ale také uvolňuje napětí po celém těle.

Pozice dítěte a motýla

Tato pozice je velmi jednoduchá a pomůže vám uvolnit naprosto celé tělo, zmiňuje Healthline. Vyhnout by se jí měli ti, kteří často trpí bolestí kolen, protože je na ně vyvíjen velký tlak. Pokud pro vás však tento faktor nepředstavuje překážku, pak vám poskytne uklidnění nervového systému a uvolnění páteře, ramen, žaludku a vnitřních myšlenek. Stačí si kleknout, natáhnout ruce dopředu a poté položit trup na svá stehna. V této pozici vydržte alespoň jednu minutu.

Jakmile budete provádět pozici dítěte, myslete na hluboké dýchání a snažte se rozpínat svůj hrudník i záda. Pokud můžete sedněte si na paty a rukama se snažte dosáhnout co nejdál. Po pauze přichází na řadu pozice motýla, která vyžaduje málo úsilí, ale poskytne vám úžasné výsledky. Stačí si dle zdravotnice Danielle Hildreth sednout, spojit spodky chodidel a poté je přitáhnout co nejblíže k pánvi. Vydržte alespoň minutu a vnímejte, jak se vám protahují třísla.

Srdeční frekvence mimo optimum je zdravotním varováním. Upozorní i na potíže se štítnou žlázou

Pohyb boků a pozice ryby

Nyní si lehněte na záda a poté pokrčte kolena tak, aby byly v úhlu 90 stupňů a měli jste je co nejblíže ke svému břichu. Pokud vám to pomůže, můžete si chytit holeně, čímž zpevníte svou pozici. Jakmile budete připraveni, začněte se pohybovat ze strany na stranu a v tomto pohybu vydržte alespoň jednu minutu. Z dlouhodobého hlediska se jedná o skvělý a zároveň nenáročný způsob, jak zmírnit bolest v dolní části zad a uvolnit své boky.

ischias muž
Fotografie: Freepik

V neposlední řadě vám může pomoci pozice ryby. Zůstaňte na zádech a natáhněte ruce vedle sebe tak, abyste měli dlaně v blízkosti hýždí. Nyní se začněte pomalu zvedat, přičemž se snažte procítit jak se vám otevírá hrudní koš. Pokud chcete, držte hlavu vzhůru, což vám pomůže protáhnutí maximalizovat. Na Zdravém Stravování jsme také psali jak souvisí bolest zad s nedostatkem vitamínu D a co můžete dělat, abyste se před problémy ochránili.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]