TOP 5 historicky nejlepších režisérů sci-fi

23.03.2024

Sci-fi není jen filmovým žánrem, je to vstupní brána do nových světů, kde se snoubí inovace s fantazií a kde jsou hranice možného neustále posouvány. Právě science fiction podporuje u mladých diváků představivost a nutí je přemýšlet o budoucnosti života nejen na planetě Zemi.

Během dlouhé filmové historie jsme se dočkali řady fantastických děl, která by však nikdy nemohla vzniknout bez neuvěřitelně talentovaných tvůrců. Ty nejvýraznější z nich jsme si pro vás připravili v dnešním článku, kde vám představíme pětici těch nejlepších režisérů žánru, který si hraje s technologiemi, paralelními světy i mimozemskými civilizacemi.

Georges Méliès

Že dnešní článek pojmeme skutečně historicky, vám dokážeme hned v prvním bodě dnešního seznamu. Georges Méliès byl totiž jedním z průkopníků filmové magie, který položil základy pro sci-fi žánr v době, kdy film byl ještě v plenkách. Jeho Cesta na Měsíc z roku 1902 je více než jen film. Je to klenot, který ukazuje, jak daleko může kreativita posunout hranice reality.

Méliès byl kouzelníkem nejen ve světě iluze, ale i ve filmu, kde jeho triky a inovace představovaly budoucnost kinematografie. Vlastnoručně položil základy pro některé z triků, které filmaři používají dodnes. Navzdory omezeným technologickým možnostem počátku dvacátého století Mélièsův vytvořil něco, co dodnes obdivují nejen filmoví kritici.

Stanley Kubrick

S dalším filmařem se posuneme mnohem blíže k současnosti, ale ani Stanley Kubrick už není mezi námi. Jeho filmařské mistrovství se nevázalo na jediný žánr, ale jeho stopa ve sci-fi je neoddiskutovatelná. Stačí zmínit snímek 2001: Vesmírná odysea nebo Mechanický pomeranč a je vám hned jasné, jaký dopad Kubrick na žánr science-fiction měl.

Kubrickovou zálibou bylo hledání neznámého ve vesmíru, ale pointou jeho filmů často bývalo, že stejně nerozumíme ani sobě samým. 2001: Vesmírná odysea není jen filmem, je to zážitek, kde každý snímek formuje povědomí o tom, co znamená být člověkem v kosmu. Není proto divu, že se v jeho filmové tvorbě zhlédla řada současných filmařů, kteří se k ní často a rádi odkazují.

Ridley Scott

Ridley Scott (84) je mistrem temných sci-fi, který nás zavedl do světů, kde se vesmír snoubí s terorem. Vetřelec a BladeRunner vypráví příběhy, které zkoumají lidskou houževnatost, když se jí do cesty postaví neznámé zlo. Jeho filmy jsou jako noční můry plné neuvěřitelných technologií, které provokují otázky o existenci a identitě.

Scottova díla jsou vyprávění, ve kterých je každý detail částí větší skládanky. Jeho schopnost vytvářet světy, které jsou současně cizí a povědomé, nás nutí zamyslet se nad tím, co to znamená být součástí vesmíru. Jako režisér Scott ukazuje, že sci-fi nemusí být jen o vesmírných lodích, laserech a mimozemšťanech, že je to perfektní dějiště pro podněcování lidského strachu.

Denis Villeneuve

Dílo Denise Villeneuva (55) je poctou vizuálnímu vyprávění, kde méně znamená více. Filmy jako Příchozí, Blade Runner 2049 nebo Duna a její pokračování, které je v současnosti v kinech, jsou dokladem jeho schopnosti rozvíjet a obohacovat světy, které mají své kořeny v literatuře či jiném filmu.

Jeho hlavní předností je naprosto nezaměnitelná atmosféra, která diváka pohltí a nepustí až do závěrečných titulků. Původem kanadský režisér zároveň chová obrovskou úctu a respekt k původním dílům, které rozvíjí, což mu zaručuje nehynoucí přízeň fanoušků originálů.

James Cameron

Na konci našeho žebříčku stojí James Cameron (68), režisér, jehož jméno je synonymem pro inovace ve filmovém průmyslu. Cameronovy filmy, jako Terminátor, Vetřelci nebo Avatar, jsou úchvatné nejen z vizuálního a technologického hlediska. Skvělé jsou i příběhy, které v nich režisér vypráví.

Cameronův přístup k filmařině je jako výprava do neznámých hlubin oceánu (kterou sám několikrát podstoupil). Každý nový projekt je pro něj výzvou k překročení hranic toho, co bylo dosud považováno za možné. Jeho práce na Avatarovi a jeho pokračováních je připomínkou, že pravé kouzlo filmu spočívá v schopnosti přenést diváka do jiného světa, a zároveň ho nechat přemýšlet nad tím, v jakém světě sami žijeme.

(tod)

Celebrity:
James Cameron, Stanley Kubrick, Georges Méliès, Denis Villeneuve

Filmy:
2001: Vesmírná odysea, Vetřelec, Cesta na Měsíc, Avatar

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
američtí režiséři, hollywoodské hvězdy, sci-fi filmy, slavní režiséři, akční sci-fi, Vesmírna odysea film, slavné sci-fi, slavné sci-fi filmy, Stanley Kubrick filmy, Duna 2021
TOPlist