3:4
(2:2, 0:1, 1:1)

Rekordní trefa Tomáše Harkabuse nestačila, Dukla v prvním domácím semifinále prohrála

23.03.2024 / Daniel Lhotský

Úvod třetího semifinálového zápasu proti Vsetínu přinesl až nečekaně vysoký počet branek. Vsetín šel po smolném momentu v domácí obraně rychle do vedení, Dukla však zásluhou dvou branek Tomáš Harkabuse šla v průběhu první třetiny do vedení, „Harky“ tak stanovil nový rekord vstřelených branek během prvoligového play-off. Hosté následně dokázali během druhé třetiny vývoj zápasu otočit, po brance Marcela Štefančíka v úvodu třetí třetiny bylo však znovu vyrovnáno. Čtyři minuty před koncem ale Dukla inkasovala během oslabení a nakonec se musela smířit s porážkou 3:4.
23.03.2024 16:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Kočí, Bilčík, Ozols, Dvořák, Koštoval, Dundáček – Cachnín, Toman, Čachotský (C) – Štefančík, Havránek, Harkabus (A) – Jelínek, Menšík, Rauš – Brož, Pořízek, Chvátal
3

VHK ROBE Vsetín

Zhukov – Jenáček, Smetana (A), Teper, Staněk, Larsen, Ondračka, Hryciow – Rob (A), Matějček, Klhůfek – Hrňa (C), Dědek, Holec – Bláha, Kern, Hořanský – Zabusovs, Bērziņš, Machala
4
Branky a nahrávky: 5. Harkabus (Čachotský, Havránek), 7. Harkabus (Štefančík, Havránek), 42. Štefančík (Havránek, Harkabus) – 1. Teper (Dědek), 12. Bērziņš (Zabusovs, Machala), 29. Zabusovs (Bērziņš, Zhukov), 57. Rob (Jenáček). Rozhodčí: Horák, Kubičík - Jinda, Komínek. Vyloučení: 4:6, navíc Chvátal 5 min., Pořízek (oba JIH) 5 min. + do konce utkání - Staněk (VSE) 5 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2500. Střely na branku: 32:26. Zblokované střely: 8:14. Vhazování: 36:34. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4.

Průběh utkání

První třetina nabídla překvapivě vysoký počet branek. Už po třiceti vteřinách hry se Vsetín radoval z úvodní branky zápasu. Hostující Jakub Teper nahodil puk od mantinelu na brankáře Berana, tomu se nešťastně zapletl puk mezi betony a domácí brankář si srazil puk do branky v podstatě sám.

V 5. minutě dostala Dukla příležitost první přesilové hry, ve které potvrdila svou mimořádnou produktivitu v početní výhodě během play-off. Čachotský nabil Tomáši Harkabusovi na kruh a ten střelou z první poslal kotouč k bližší tyči, Zhukov se nestihl přesunout včas. O dvě minuty později se domácí fanoušci mohli radovat znovu. Štefančík vyvezl puk do přečíslení 2 na 1 a z malého našel před volnou brankou zcela nekrytého Tomáše Harkabuse, který svou 13. brankou v play-off stanovil nový rekord Chance ligy.

V gólově bohaté první třetině však nakonec měli poslední slovo Valaši. Ve 12. minutě Beran nedokázal zachytit nahození od modré, toho využil Daniels Berzins, dostal se k puku jako první a okamžitým zakončením prostřelil Berana u vyrážečky. Hosté ještě mohli znovu zlomit vývoj zápasu na svou stranu ve vlastní přesilové hře, ta se však Vsetínu tolik nevydařila a skóre se tak do 20. minuty už něměnilo.

Zatímco první třetina nabídla hned čtyři branky, ta druhá byla na góly mnohem skromnější, ani velkých šancí nebylo nyní k vidění tolik. Ve 28. minutě se Dukla dostala do své druhé přesilové hry, byl to však Vsetín, kdo se mohl radovat z průběžného vedení. Dukle nevyšla přihrávka na modré ve vlastním útočném pásmu, hosté se dostali do přečíslení 2 na 1 a Patriks Zabusovs střelou bez přípravy překonal Berana u tyčky. Druhá přesilovka v závěru třetiny už vyšla Dukle o něco lépe, nejblíže byl gólu Jelínek, který pálil z kruhu, jenže nastřelil pouze horní tyč.

Krátce po začátku třetí třetiny bylo znovu vyrovnáno. Tomáš Havránek nahrával do nelehké pozice na Marcela Štefančíka, ten se dokázal přes obránce natáhnout hokejkou a došťouchnout puk do odkryté části branky. Obrovskou komplikaci pro Duklu představovalo vyloučení necelé čtyři minuty do konce základní hrací doby. Tu hosté dokázali využít, Luboš Rob dokázal Berana prostřelit z levého kruhu. Dukla i přes odvolání brankáře nedokázala znovu vyrovnat a nakonec brala v prvním domácím zápase porážku 3:4

Ohlasy trenérů

Luboš Rob st. (VHK ROBE Vsetín): My jsme do utkání vstupovali s odhodláním, abychom napravili domácí výsledek 2:3, to nás hodně mrzelo, ještě když to bylo na nájezdy. Věděli jsme, že to bude těžký zápas, Jihlava je v laufu, navíc na tomto hřišti je to takové specifické. Musím říct, že jsme začali poměrně vlažně, pak nám ale hodně pomohl šťastný odraz od mantinelu. Pro Jihlavu to byl samozřejmě laciný gól, pro nás uklidnění. Nicméně, těžko jsme se dnes dostávali do zápasového tempa, to se projevilo ve třetí třetině, kdy nás Dukla zatlačila. My jsme nevyhrávali souboje a ten gól jsme tam inkasovali. Pomohla nám dnes přesilovka, někdy je to tak, že po dvou náročných zápasech přijde útlum, my jsme dnes měli aktivitu vysokou. Dnešní zápas jsme zvládli, což je pro nás velmi cenné.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Jak bylo řečeno, na začátku zápasu nešťastný gól pro nás. Ale dokázali jsme se do zápasu vrátit, otočili jsme, navíc využitá přesilovka. Podle mě dnes rozhodl gól, který jsme dostali v naší přesilovce na 2:3. I ve třetí třetině jsme ale předvedli dobrý výkon, byli jsme lepší než soupeř. Dostávali jsme je pod tlak, udrželi jsme se na puku, s tím jsme měli dvě třetiny problém. Bohužel po našem faulu soupeř přesilovku využil a tím rozhodl zápas. My ale nevěšíme hlavy, byl to znovu velmi vyrovnaný zápas, s tím že v závěru zápasu jsme byli lepší. To si chceme přenést do dalšího zápasu, sérii vyrovnat a vrátit znovu domů.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie