TOP 5 režisérů, kteří dodnes nemají Oscara

24.03.2024

Letošní Oscary už znají své vítěze a jedním z nich se stal i Christopher Nolan (53). Možná vás to překvapí, ale přestože je Nolan jedním z nejvýznamnějších filmařů současnosti, loňský Oppenheimer mu přinesl jeho vůbec prvního Oscara.

Tohle uznání se ale nadále vyhýbá řadě jiných talentovaných režisérů, kteří za sebou mají bohatou filmografii plnou kultovních snímků. V tomto článku se proto podíváme na pět nejvýznamnějších tvůrců, kteří na svou zlatou sošku za nejlepší režii stále čekají, ačkoliv jim v očích jejich fanoušků už dávno přísluší.

Denis Villeneuve

Původem kanadský režisér Denis Villeneuve (53) si získal obdiv diváků i kritiky svou unikátní vizí a způsobem, jakým propojuje napětí s vizuálním uměním. Jeho film Příchozí z roku 2016 získal širokou oblibu díky originálnímu zpracování sci-fi tématu a brilantnímu vykreslení komunikace s mimozemšťany.

Dalším z jeho významných filmů je pokračování kultovního Blade Runnera s podtitulem 2049, kterým dokázal vyzdvihnout kvality původního filmu a posunout je na ještě vyšší úroveň. Hlavním důvodem, proč jsme Villeneuva pro dnešní článek vybrali je ale jeho brilantní zpracování Duny, jejíž druhý díl je právě v kinech a sklízí chválu od široké veřejnosti i odborné kritiky.

Právě Duna: Část druhá, je želízkem, které by kanadskému režisérovi mohlo v příštím roce vynést Oscarové ocenění. Nezbývá, než mu držet palce.

Ridley Scott

Pokud by Americká filmová akademie oceňovala horory, jen s obtížemi byste hledali režiséra, který by si Oscara zasloužil víc než Ridley Scott (86). Právě on totiž stvořil Vetřelce, čímž dokázal, že je vesmír ideálním dějištěm pro hororové příběhy. Zároveň je Scott tvůrcem původního Blade Runnera, kterého jsme zmínili už v předchozím bodě dnešního seznamu.

Právě za Blade Runnera ale i za Thelmu a Luise nebo Gladiátora získal režisér nominaci na Oscara, ale proměnit se mu nepodařilo žádnou ze tří nominací. Je to obrovská škoda, protože je Ridley Scott i ve svém pokročilém věku velkým filmovým inovátorem, který umí budovat napětí jako nikdo jiný.

Quentin Tarantino

Jen s velkými obtížemi byste v současném Hollywoodu hledali někoho, kdo má osobitější a stylovější přístup k filmařině než Quentin Tarantino (61). Je to americký režisér a scenárista, který proslul svým jedinečným stylem a schopností kombinovat různé žánry s vlastními inovativními prvky.

Jeho Pulp Fiction: Historky z podsvětí si získalo obrovskou pozornost diváků i kritiky, a to především díky netradičnímu způsobu vyprávění a mísení napětí, akce a humoru. Není divu, že se stalo kultovním filmem, a to hned po svém uvedení do kin. Pulp Fiction ale ani zdaleka není jediným fantastickým filmem, který Tarantino natočil.

Naopak by se dalo říct, že každé z jeho děl se okamžitě zapisuje mezi milníky moderní kinematografie. Tarantinův talent spočívá v jeho schopnosti vyprávět příběhy s hloubkou a nesmlouvavým humorem.

Wes Anderson

Pokud jste někdy v životě viděli jakékoliv dílo Wese Andersona (54), pravděpodobně poznáte i ta ostatní. Jeho filmy se totiž vyznačují jedinečným vizuálním stylem plným symetrie a pastelových barev. Jeho Grandhotel Budapešť z roku 2014 si diváky získal svou inovativní režií a poutavým vyprávěním. Filmovou akademii však snímek nepřesvědčil.

Andersonova schopnost snoubit komediální prvky s hlubokými emocemi z něj dělá jednoho z nejoriginálnějších tvůrců současnosti. I přesto, že Wes Anderson získal celou řadu nominací za nejlepší film a režii, soška se mu stále vyhýbá. Jeho jedinečný přístup k filmovému umění a schopnost přinášet něco nového do každého svého projektu by však rozhodně oceněny být měly.

David Fincher

David Fincher (61) je americký režisér, který je známý svým temným stylem vyprávění a precizností ve skladbě příběhů. Stačí se podívat na jeho bohatou filmografii a je vám hned jasné, o jak kvalitního tvůrce jde. Klub rváčů z roku 1999 se stal kultovním hitem a získal oblibu jak u diváků, tak u kritiků. Podobně tomu bylo i u Zmizelé, Zodiaca, Sedm nebo Hry.

Jak je tedy možné, že Fincherova schopnost vytvářet napínavé atmosféry a detailně zpracované postavy mu dosud nevynesly Oscara za nejlepší režii? Navzdory několika nominacím za Podivuhodný případ Bejnamina Buttona, Sociální síť nebo Manka se mu této pocty doposud nedostalo. Fincherovo mistrovství ve vyprávění příběhů a jeho schopnost ovládat každý detail produkce jsou však obdivuhodné.

(tod)

Fandím
1 fanoušek
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Wes Anderson, Ridley Scott, Quentin Tarantino, Denis Villeneuve

Filmy:
Klub rváčů, Vetřelec, Pulp Fiction: Historky z podsvětí, Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
oscary, američtí režiséři, Oscar nominace, režisér, slavní režiséři, americký režisér, úspěšné filmy, kultovní filmy, Ridley Scott filmy, Quentin Tarantino
TOPlist