Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

MPO a agentura CzechInvest podpoří technologické startupy

Vznikne Digitální regulatorní sandbox, který navazuje na projekt Technologické inkubace, prostřednictvím kterého agentura CzechInvest podporuje řadu inovativních oblastí.

Konkrétní nastavení a spuštění sandboxu je obsahem první fáze realizace projektu. Bude tedy obsahem žádosti, kterou předloží agentura CzechInvest společně s partnery.

„Aby mohly malé a střední podniky úspěšně zavádět nové fintechové technologie v souladu s českými i evropskými regulatorními požadavky, potřebují své produkty a služby důkladně otestovat. Naším cílem je jejich inovace co nejvíce podpořit, proto spustíme speciální platformu, takzvaný sandbox, který startupům a spin-offům umožní nové inovativní produkty rozvíjet, experimentovat s nimi a ověřit si, jestli jejich řešení budou splňovat příslušné legislativní podmínky. Díky tomu podnikatelům pomůžeme snížit počáteční náklady a zvýšíme jejich konkurenceschopnost a podpoříme tak českou fintech komunitu v mezinárodní konkurenci,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že sandbox navazuje na projekt Technologické inkubace, prostřednictvím kterého agentura CzechInvest podporuje řadu inovativních oblastí, jako jsou kosmické technologie nebo umělá inteligence.

Regulatorní sandbox obecně je nástroj, který umožňuje podnikům ověřit si u nových technologií a produktů, že splní veškeré regulatorní požadavky. Jednou z prvních oblastí, kde se v Evropské unii (EU) i globálně úspěšně realizují, je oblast finančních a decentralizovaných technologií. Příkladem může být např. EU Blockchain Regulatory Sandbox, který zřídila Evropská komise. V první fázi se tedy český sandbox tematicky zaměří na oblast fintech a pomůže firmám ověřit si, jaké na ně budou kladeny regulatorní požadavky, a připravit se na příslušné řízení o povolení k činnosti, je-li vyžadováno. Následně mohou být zkušenosti využity i v dalších oblastech, na které regulace postupně dopadá. Postupně se ke konzultacím a expertní pomoci s regulací i byznysovým modelem přidá i technologická část pro testování samotných produktů v kontrolovaném prostředí před jejich nasazením na trhu.

Na přípravě sandboxu se vedle MPO podílí také Ministerstvo financí. „Regulatorní sandbox vnímáme jako vhodný nástroj, který bude motivovat ke vzniku nových společností v oblasti FinTech a DLT, a tím k rychlejšímu rozvoji inovací v oblasti finančních služeb v České republice,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Tisková zpráva CzechInvest

 
 
Reklama