Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko střelou narušilo polský vzdušný prostor. Na území setrvala 39 sekund

Sledujeme online   7:01aktualizováno  14:19
Rusko při útoku na západní Ukrajinu narušilo svou střelou s plochou dráhou letu polský vzdušný prostor, oznámilo v neděli podle médií velitelství polských ozbrojených sil. Incident se podle něj stal nad ránem. Kvůli útoku tak byla aktivována polská a spojenecká letadla, uvedla polská armáda na X. Představitelé Polska se k incidentu vyjádří na tiskové konferenci.
Protivzdušná obrana Kyjeva zasahuje proti ruským střelám. (2. ledna 2024)

Protivzdušná obrana Kyjeva zasahuje proti ruským střelám. (2. ledna 2024) | foto: Reuters

„Polská protivzdušná obrana byla uvedena do pohotovosti a ruskou střelu by zničila, kdyby mířila na jakýkoliv cíl v Polsku,“ řekl vicepremiér a ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz na tiskové konferenci v Krakově. Polské radary podle něj sledovaly několik ruských střel a Poláci si vyměňovali informace s Ukrajinci.

Střela pronikla nad polské území do hloubky 1000 až 2000 metrů, než po 39 vteřinách polský vzdušný prostor opustila. Generál Maciej Klisz jako operační velitel podle ministra situaci správně vyhodnotil a se zřetelem na bezpečnost přijal to nejsprávnější rozhodnutí. Ministr také poděkoval spojencům, zejména Britům, kteří se rozhodli ponechat v Polsku systém protiletecké obrany Sky Sabre až do konce roku, místo původně plánovaného konce března.

Incident se podle komuniké operačního velitelství stal ve 04:23 SEČ u obce Oserdów a střela, kterou po celou dobu letu sledovaly radary, setrvala v polském vzdušném prostoru 39 vteřin. Polské ozbrojené síly monitorují situaci a zůstávají ve stálé pohotovosti, aby zajistily bezpečnost polského vzdušného prostoru, uvedlo velitelství.

Vesnice Oserdów, která má jen asi deset obyvatel, leží tři kilometry od ukrajinského městečka Belz a devět kilometrů od obce Przewodów, kde předloni v listopadu ukrajinská protiletadlová raketa, odpálená při ruském náletu, zabila dva Poláky. Nyní si obyvatelé vsi nejprve mysleli, že se dívají na dron: objekt blikal, vydával hluk, ale žádná exploze nezazněla, řekl agentuře PAP starosta.

„Zrovna jsem vyšel z domu, svítalo. Uviděl jsem na nebi rychle letící objekt, byl osvětlený a letěl od hranic s Ukrajinou docela nízko. Vydával ostrý, kovově znějící zvuk, pronikal celým tělem,“ řekl deníku Gazeta Wyborcza Henryk Zdyb, který stojí v čele vsi.

„Všechny záznamy z našich radarů ukazují, že to byla jedna ze střel, které ruské letectvo vypálilo na území Ukrajiny,“ uvedl v televizi plukovník Jacek Goryszewski. Střela letěla rychlostí zhruba 800 kilometrů za hodinu ve výšce 400 metrů.

Střela byla vypuštěna z některého ze 14 ruských strategických bombardérů Tu-95MS, které podle ukrajinského letectva vzlétly z letiště u Murmansku. Letecký poplach byl vyhlášen po celé Ukrajině a starosta západoukrajinského Lvova informoval, že na město mířily dvě desítky střel a sedm dronů, jejichž cílem byly objekty infrastruktury. Ve městě samotném nebyly zaznamenány žádné výbuchy, dodala na svém webu televize TVN24.

„Situaci neustále sledujeme“

Šéf Úřadu národní bezpečnosti Jacek Siewiera podle televize uvedl, že o incidentu po páté hodině ranní hovořil s místopředsedou vlády a ministrem obrany Wladyslawem Kosiniakiem-Kamyszem, neprodleně byl informován i prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil. Informace o dalším narušení hranic NATO ze strany Ruska byly předány spojencům.

„Především vyzýváme Rusko, aby přestalo s teroristickými útoky na Ukrajinu a její obyvatele, ukončilo válku a věnovalo se vlastním problémům,“ uvedlo ministerstvo zahraničí podle agentury AP. Náměstek ministra zahraničí Andrzej Szejna televizi řekl, že ministerstvo si hodlá předvolat ruského velvyslance a předat mu protestní nótu.

Deník Rzeczpospolita připomněl podobné incidenty z nedávné minulosti, které i s tím dnešním podle něj potvrzují, že u polský hranic se odehrává největší válka a že Polsko je součástí konfrontace Západu s Ruskem.

„Musíme vzít na vědomí, že to má pro nás dalekosáhlé důsledky, přičemž rakety a možná v budoucnu i drony, které se náhodně dostanou do polského vzdušném prostoru, nemusejí být vůbec tím nejvážnějším. Vše ukazuje, že v nejlepším případě nás čeká dlouhá studená válka s Ruskem, ve které nová železná opona povede přes naši hranici s Kaliningradskou oblastí a Běloruskem. Nejspíše budeme kvůli ruskému imperialismu a kvůli ambicím Moskvy muset roky žít s přízrakem války visícím nad naší částí Evropy. Renta dob míru, které jsme se těšili přes 30 let, skončila,“ usoudil deník.

Prvním důsledkem tohoto stavu pro Polsko je prudké zvýšení výdajů na obranu, jejichž pokles nelze v nejbližších letech očekávat. „Proto by ta otázka neměla znít, proč Polsko nesestřelilo střelu, která byla v jeho prostoru několik desítek vteřin. My se musíme ptát, co udělat, aby cíl takové rakety nebyl ani dnes, ani zítra a vůbec nikdy v Polsku,“ dodal polský deník.

Útokům čelí také Kyjev ve městě jsou slyšet výbuchy. Informuje o tom agentura Ukrinform, podle níž letecký poplach platí na celém území Ukrajiny. „Pokračuje letecký poplach! V hlavním městě pracuje protivzdušná obrana. Zůstaňte v krytech až do ukončení leteckého poplachu!“ vyzval na telegramu šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko.

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 43 vzdušných cílů, a to 18 střel a 25 dronů, uvedl ukrajinský velitel. Rusko útočilo 57 střelami a drony.

Nedlouho po teroristickém útoku

Úder na ukrajinskou metropoli a další regiony přichází nedlouho po pátečním teroristickém útoku, který si v Krasnogorsku u Moskvy vyžádal nejméně 133 životů. Ruský prezident Vladimir Putin v sobotním televizním vystoupení bez důkazů naznačoval spojitost mezi zadrženými, kteří jsou z útoku podezřelí, a Ukrajinou, kam se prý snažili z Ruska utéct.

K útoku se předtím přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Kyjev jakýkoliv podíl na něm odmítá.

Ukrajina současně v noci na neděli zaútočila na cíle v Sevastopolu na Ruskem anektovaném Krymu. Zemřel přitom jeden člověk, další čtyři utrpěli zranění, uvedla agentura DPA s odvoláním na místní proruské úřady.

Ty tvrdí, že se jim podařilo rozsáhlý útok z větší části odvrátit, na sociálních sítích jsou ale k vidění záběry, které podle ukrajinských médií ukazují několik zásahů hlavního komunikačního centra ruské Černomořské flotily.

Obětí útoku se podle úřadů stal 65letý obyvatel města, kterého zabily střepiny z jedné z raket. Rusko ukrajinský poloostrov Krym v roce 2014 obsadilo a v rozporu s mezinárodním právem anektovalo. Ukrajina na něj opakovaně útočí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...