reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Remedy plánuje větší posilování značek Control a Alan Wake

24.3.2024, Karel Polívka, článek
Remedy plánuje větší posilování značek Control a Alan Wake
Ve středu 20. března společnost Remedy Entertainment zveřejnila své finanční výsledky za poslední čtvrtletí, v rámci čehož jsme se dozvěděli i několik zajímavostí o jejich rozpracovaných projektech a plánech do budoucna.
Při příležitosti zveřejnění finančních výsledků za poslední čtvrtletí roku 2023 komentoval Tero Virtala, CEO společnosti Remedy Entertainment, dosavadní stav a plány do budoucna.
 
 

Alan Wake 2: sázka na kvalitu se vyplatila

 
Alan Wake 2 byl jejich dosud největším a nejvíce ambiciózním projektem, jehož dokončení v posledním roce vyžadovalo více práce vývojářů, než původně předpokládali, čímž došlo ke zpožděním u dalších projektů. Jejich vývoj by se ale teď už měl po vydání hry Alan Wake 2 urychlit.
 
 
Díky úspěšnému přijetí hry, mezi což patří i získání 3 ocenění na The Game Awards 2023 (za nejlepší herní režii, vyprávění příběhu a umělecké zpracování), tak už Remedy disponuje 2 zavedenými herními značkami, u kterých má ambice je dále rozvíjet, posilovat zvětšováni hráčské základny a v rychlejším tempu vydávat větší množství jejich pokračování v rámci Remedy Connected Universe, což je označení pro jednotný svět, z kterého by měly vycházet všechny hry týkající ze značek Alan Wake a Control. V důsledku toho se předpokládá, že každý nový úspěšný titul z tohoto jednotného světa by mohl u hráčů způsobit zvýšený zájem i o předchozí hry, které do něj patří (pokud je ještě nehráli).
 
 
Alan Wake 2 vyšel 27. října 2023 jen v digitální distribuci a do konce 4. čtvrtletí roku 2023 se prodalo už přes 1 milion jeho kopií (začátkem února 2024 tento počet překonal dokonce už 1,3 milionu), což z něj udělalo dosud nejrychleji se prodávající titul od Remedy. Srovnání s předchozím titulem Control z 27. srpna 2019 vypadá tak, že během prvních 2 měsíců od vydání se u Alan Wake 2 prodalo o 50 % více kopií, než v případě Control (ta navíc byla vydána i ve fyzické distribuci). Pokud by se brala v potaz jen elektronická distribuce, u Alan Wake 2 se během prvních 2 měsíců prodalo více než trojnásobné množství kopií, než kolik se jich prodalo u Control během prvních 4 měsíců.
 
  
Hra Control přitom ukázala, že tituly s vysokou kvalitou se mohou dobře prodávat ještě dlouho po vydání, jelikož dosavadní počet jejích prodaných kopií už převyšuje 4 miliony, což Remedy přineslo čistý zisk kolem 100 milionů EUR. U hry Alan Wake 2 se očekává podobný vývoj, přičemž její dosavadní prodeje už stihly navrátit společnosti Epic Games Publishing převážnou část investice do jejího vývoje (připomeňme, že Epic je u této hry i v roli vydavatele a nejde jen o její zařazení do obchodu Epic Games Store). Takže se očekává, že Alan Wake 2 bude už letos pro Remedy významným generátorem příjmů i zisků, které půjde využít při vývoji dalších projektů.
 
 

Remedy už patří všechna práva na Control

 
Bylo připomenuto, že 28. února 2024 Remedy odkoupilo od vydavatele 505 Games všechna práva (vydavatelská, distribuční, marketingová i všechna ostatní) k herní značce Control, projektu s kódovým označením Condor, herní značce Control 2 a všem budoucím produktům, jež budou mít nějakou spojitost s herním světem Control. Tato transakce měla Remedy stát cca 17 milionů EUR.
 
 
Díky tomu už má Remedy nad těmito značkami plnou kontrolu a může dělat i strategická rozhodnutí, jejichž přínos pro jejich posílení se bude moci projevit až po delší době. Vydavatel 505 Games byl prý pro Remedy v roce 2017 správným partnerem, ale od té doby zmíněné značky i vlastní ambice Remedy narostly do té míry, že už považovali za nutné provést změnu obchodního modelu a partnera. Záměrem je totiž udělat v průběhu času z Control významnou herní sérii.
 
 
Přitom 4 z celkem 5 rozpracovaných projektů v minulém roce spolufinancuje Remedy (DLC pro Alan Wake 2, Control 2, Condor, Kestrel). Pouze Max Payne 1&2 Remake je plně financován držitelem práv na tuto herní značku a vydavatelským partnerem pro tento projekt, společností Rockstar Games.
 
 

Reboot Vanguardu, počátek Kestrelu

 
V listopadu 2023 Remedy oznámilo reboot projektu Vanguard (psali jsme o tom v tomto článku), jelikož v uplynulých letech došlo ke zvýšení nutných nakladu na vytvoření úspěšné free-to-play hry, díky čemuž bylo nutné přehodnotit, jaký má takový projekt vlastně potenciál. Výsledkem toho se stalo jeho převedení zpět do fáze konceptu kvůli nutným změnám na prémiový titul a došlo k jeho přejmenování na Kestrel.
 
 

Control 2 a Condor

 
Velké pokračování původní hry Control, které bude mít název Control 2, bylo ve 4. čtvrtletí 2023 stále ještě ve fázi ověřování konceptu, nicméně bylo už dosaženo důležitých cílů v oblastech týkajících se soubojů, herního světa, herních mechanik a vizuálu. Vývojáři se věnovali zejména hernímu světu a soubojům. Do předprodukční fáze by se měl projekt dostat už ve 2. čtvrtletí 2024.
 

Kooperativní multiplayerový projekt s kódovým označením Condor, který se bude odehrávat ve světě, jenž známe ze hry Control, byl ve 4. čtvrtletí 2023 nadále v předprodukční fázi a tým se zaměřoval na souboje a herní mechaniky. Teď na konci prvního čtvrtletí 2024 se ale už dostává do fáze plné produkce. Obě hry (Control 2, Condor) se prý už osvědčily, že jsou zábavné a mají chytlavou hratelnost. 
 
 

Max Payne 1&2 Remake

 
Max Payne 1&2 Remake také pokračoval v předprodukční fázi, přičemž vývojáři prý v minulém roce udělali významný posun kupředu. V 2. čtvrtletí 2024 by se měl projekt přesunout do fáze plné produkce. Max Payne 1&2 Remake je pro Remedy důležitá hra s velkým potenciálem, jejíž vývoj umožňuje podobně velký rozpočet, jaký byl k dispozici na vývoj hry Alan Wake 2 (což bylo 70 milionů EUR, resp. na samotný vývoj připadlo 50 milionů a zbývajících 20 milionů se týkalo výdajů na marketing).
 
 

Remediané si jdou za svým

 
U projektů Condor, Control 2 a Max Payne Remake 1&2 se plánuje, že v první polovině roku 2024 postoupí do dalších fází vývoje. A díky tomu, jak už dokázali optimalizovat svůj model vývoje více projektů najednou v kombinaci s důrazem na své nejsilnější stránky a s odhodláním téměř 400 "Remedianů" (zaměstnanců Remedy), jsou prý nadšení, jaké hry teď mají v přípravě. Zde se můžete podívat na celou prezentaci:
 
 
Připomeňme, že Remedy teď pro své hry využívá vlastní engine Northlight (věnovali jsme se mu v tomto článku) a pro Alan Wake 2 plánuje dvě obsahová rozšíření s názvy Night House a Lake House, nicméně datum jejich uvedení ještě nebylo oznámeno. Alan Wake 2 lze na PC koupit pouze v Epic Games Store a o tom, kdy nebo zda vůbec se objeví i na Steamu, zatím můžeme jen spekulovat.
 
reklama