Sex ve zralém věku: problémy a jejich možná řešení

Seniorka

Sex ve zralém věku může mít určitá úskalí, i tak se může stát důležitou součástí vztahu osob nad 50 let. Tato aktivita je zdraví prospěšná v každém věku. A i v pokročilém věku může být příjemná! I když ustane reprodukční schopnost, je k sexu i nadále důvod. Bez ohledu na věk. Pravdou ale je, že tělo začne fungovat trochu jinak, než tomu bylo před 20 lety. Mohou nastat různé problémy, na které ale má moderní věda řešení.

Sex dovolen i po padesátce

Je to individuální věc každého. Problémy u žen spočívají zejména v hydrataci pochvy. To znamená, že při sexu mohou zralé ženy pociťovat pálení či svědění či dokonce bolest při styku. U mužů nastávají potíže s dosažením a udržením erekce, ale také se sníženou chutí na sex. Problémem může být též fyzická kondice, a to jak u mužů, tak také u žen. Sexuální přitažlivost není jen o těle, ale také o duševní pohodě. Překážky, které vzniknou v důsledku pokročilého věku, jsou pro mnohé jedince důvodem, proč výrazně omezují své sexuální aktivity.

Senioři
Foto: Pixabay

Tipy pro sex u žen

Pokud je problém nedostatek zvlhčení u žen, měli by se partneři zaměřit na doteky, hlazení a mazlení. Použít ale můžete různé zvlhčující prostředky, lubrikanty, které snižují bolest způsobenou vaginální suchostí. Dostupné jsou přípravky na silikonové nebo vodní bázi. Ty silikonové nabízí delší hydrataci bez obav z rychlé ztráty vlhkosti. Ty vodní nevydrží tak dlouho, je ale možné jejich aplikace pravidelně opakovat.

Požitek ze sexu u žen

Ženy nad 50 let mohou zaznamenat problémy též u sexuálního prožitku, protože je snížená kontraktilita pánevních (i poševních) svalů. Pro zlepšení jejich funkce je vhodné používat různé vychytávky z oblasti erotických hraček – jako jsou například venušiny kuličky. Cvičení s těmito doplňky by se mělo opakovat pravidelně. Maximální doba, kterou mohou být používány, je 45 minut. Tato doba by se neměla překračovat, nedošlo k přetížení svalstva (to vede ke zbytečné bolesti). Už po pár týdnech cvičení je možné zaznamenat první účinky. Požitek ze sexu se zvýši nejenom u žen, ale též u mužů.

Tipy pro sex u mužů

Po dosažení 60 let u mužů dochází k výraznému snížení testosteronu, s čímž souvisí také pokles sexuální touhy, ale také problémy s dosažením a udržením erekce. I nyní můžete sáhnout po zboží, které nabízí erotické obchody. Erekční kroužky pomáhají udržet erekci a navíc vedou k sexuální stimulaci u mužů i žen. Dostupný je také masážní přístroj na prostatu, který je vhodný nejenom z hlediska sexuálních aktivit, ale také pro dosažení zdraví prostaty. Taková masáž zabraňuje zánětu prostaty a zlepšuje její prokrvení a svalový tonus. Navíc poskytuje sexuální zážitek i mužům.

Zdroje info:

https://gemini.pl/poradnik/seks/dojrzaly-seks-co-trzeba-wiedziec-i-jakie-korzysci-moze-przyniesc/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9766289/

Foto: Pixabay