Blížící se smrt doprovází jasné příznaky. Patří mezi ně i problémy s komunikací a studená kůže

Fotografie: Depositphotos

Příchod smrti je nevyhnutelnou součástí života. Rozpoznat příznaky blížící se smrti může být pro mnoho lidí obtížné a emotivně náročné.

Smrt patří k životu, ale rozpoznání chvíle, kdy se blíží, může být pro mnoho lidí těžké, i když svým způsobem i užitečné. Blížící se smrt může být provázena různými fyzickými, emocionálními a spirituálními projevy. Rozpoznání těchto příznaků může být klíčové pro to, aby rodina, přátelé a poskytovatelé péče mohli zajišťovat pohodlí a podporu v této obtížné době, říká doktorka Arefa Cassoobhoy. Přestože každý člověk prochází smrtí jinak, existují určité obecné příznaky, které mohou naznačovat blížící se konec života.

Fyzické příznaky

Carissa Stephens informuje o fyzických příznacích blížící se smrti, které mohou zahrnovat změny v dechu a srdeční činnosti, jako je zvýšená úroveň únavy, nepravidelné dýchání nebo ztráta chuti k jídlu a pití. Dochází k poklesu tělesné teploty a kůže může být studená a lepkavá.

Dalšími možnými příznaky jsou zvýšená bolest, která může být obtížněji kontrolovatelná, a zmatenost nebo změny vědomí. Tělesné funkce mohou postupně selhat, což může vést k neschopnosti komunikovat nebo reagovat na podněty.

Tyto ročníky budou podle odborníků rekordmani v dlouhověkosti

Emoční a spirituální příznaky

V blížící se fázi smrti mohou lidé procházet různými emocemi, jak zmiňuje souhrnná studie z roku 2023. Může jít o úzkost, strach, smutek, ale také pocit klidu a pokoje. Mohou prožívat vzpomínky na svůj život a setkávat se s náboženskými nebo duchovními zkušenostmi. Podpora a porozumění ze strany rodiny a blízkých může být v této době klíčová. Důležité je také poskytnout pacientovi prostor pro vyjádření svých pocitů a emocí a respektovat jeho individuální duchovní a náboženské potřeby.

Mladé ruce drží starou ruku
Fotografie: Pixabay

Jak s těmito příznaky zacházet

Při péči o člověka na konci života je podle odborníků klíčové zajistit mu komfort a důstojnost. To zahrnuje poskytnutí dostatečné léčby bolesti a symptomů, podporu emocionálního a duchovního pohodlí a zajištění vhodného prostředí. Komunikace s lékaři a poskytovateli péče je důležitá, aby bylo možné koordinovat všechny nutné úkony a zajistit, aby pacient dostal potřebnou podporu a péči v této obtížné fázi.

Také je důležité, aby si rodina a blízcí dali prostor pro vyjádření svých pocitů a emocí a hledání podpory od ostatních. Přečtěte si také náš článek o tom, jak zdravotní sestra odhalila nejčastější znepokojivou myšlenku na smrtelné posteli.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]