Vypadávání vlasů je konec díky účinným zvykům. Pomůže i péče o pokožku hlavy

Fotografie: Depositphotos

Vypadávání vlasů může být frustrující záležitostí, která postihuje lidi bez ohledu na věk či pohlaví. Často jde o víc než estetický problém; může mít vliv i na sebevědomí a sebeobraz.

Zdravé a krásné vlasy jsou symbolem vitality a sebejistoty. Nicméně vypadávání vlasů může tento dojem narušit a přinést s sebou značnou frustraci. Řešení tohoto problému však není vždy jednoduché. Existuje mnoho faktorů, které mohou ovlivnit zdraví vlasů, ať už jde o genetiku, životní styl, nebo prostředí. Nicméně pomocí správné péče a životních návyků je možné minimalizovat vypadávání vlasů a obnovit jejich vitalitu, říká doktorka Clare Wightman.

Zdravá strava

Zdravá a vyvážená strava je základem pro zdravé vlasy. Jídla bohatá na železo, zinek, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny A, C a E mohou posílit vaše vlasy od kořínků až po konečky. Zahrňte do své stravy potraviny, jako jsou losos, ořechy, listová zelenina, vejce a luštěniny. Jedna studie z roku 2018 uvádí, že vitamin D je spojen s nezjizvující alopecií. Léčba nedostatku může pomoci s opětovným růstem.

Vyhněte se nadměrnému teplu a chemikáliím

Přehřívání vlasů pomocí fénů, žehliček nebo kulmy může podle Healthline oslabit strukturu vlasů a vést k jejich vypadávání. Stejně tak agresivní chemikálie obsažené v barvách a přípravcích na úpravu vlasů mohou způsobit poškození vlasové pokožky a způsobit ztrátu vlasů. Snažte se minimalizovat používání těchto prostředků a zvolte spíše přírodní nebo šetrné varianty.

Domácí pomocníci v boji s lupy a seboreou. Poradí si s nimi i kokosový olej a aloe vera

Správná péče o vlasy

Správná péče o vlasy může zahrnovat volbu šamponů a kondicionérů, které jsou vhodné pro váš typ vlasů. Vyhněte se agresivním šamponům obsahujícím sírany a sulfáty, které mohou vysušovat pokožku hlavy, radí dermatoložka Amanda Caldwell. Dopřejte svým vlasům pravidelně hydratační a výživné masky.

ztráta vlasů
Fotografie: Freepik

Péče o pokožku hlavy

Pravidelné masáže hlavy mohou zvýšit průtok krve a stimulovat vlasové folikuly. Zkuste používat oleje, jako je ricinový olej, který má protizánětlivé vlastnosti a pomáhá udržovat pokožku hlavy zdravou. Podle přehledu studií z roku 2018 se vědci domnívají, že také kokosový olej může pomoci zabránit poškození vlasů v důsledku péče o ně a vystavení UV záření.

Kyselina laurová obsažená v kokosovém oleji pomáhá vázat bílkoviny ve vlasech a chrání je před lámáním u kořínků. Vmasírování kokosového oleje do pokožky hlavy může podpořit lepší prokrvení a pomoci při opětovném růstu vlasů.

Vyhněte se stresu

Stres může mít negativní vliv na celkové zdraví vlasů, jak potvrzuje studie německých vědců. Pokuste se najít čas na relaxaci a cvičení technik, jako je jóga nebo meditace, které mohou snížit hladinu stresu a podpořit zdraví vlasů. Nedávno jsme vás na našem webu ZdravéStravování informovali o jednoduché technice, jež vám pomůže zbavit se stresu během několika vteřin.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]