sklep plíseň

Aplikace sanační omítky ve sklepě (pracovní postup)

Partneři sekce:

Jak provést sanaci vlhkého a solí poškozeného zdiva, zejména na plochách soklů a ve sklepních prostorách?

Před aplikací sanační omítky Epasit MineralSanoPro-Ipf-WTA, je nutné starou omítku odstranit do výšky cca 1 metr nad viditelné poškození. Dále vyškrábat spáry do hloubky minimálně 2 cm a vyměnit poškozené cihly. Celou plochu pečlivě očistit ocelovým kartáčem, stlačeným vzduchem, popřípadě opískovat, v žádném případě nelze použít vodu nebo páru. U silně poškozeného podkladu je možné použít armovací síť. Stavební suť ihned za sucha odstraníme.

Po očištění zdiva je důležité provést prostřik pomocí MineralSanoPro hb k vytvoření adhezivního můstku pro následnou aplikaci Epasit MineralSanoPro-Ipf-WTA. Prostřik musí být proveden nejlépe „omítačkou“ na celé ploše, s padesátiprocentním krytím. Prostřik musí zcela vytvrdnout.

Sanační omítku nelze zpracovávat při teplotách pod +5 °C, při očekávaném mrazu ani na zmrzlém podkladě. Materiál je nutné důkladně rozmíchat (nejméně tři minuty) a v průběhu zpracování nikdy nepřilévat další vodu, při mírném zhoustnutí vždy jen opětovně důkladně promíchat míchadlem.

Informace o materiálu

Epasit MineralSanoPro-Ipf-WTA je dlouhodobě funkční sanační omítka, vyvinutá k použití v interiérech a exteriérech starých a historických budov, která podle listu 2-9-04/D odpovídá směrnicím WTA. Používá se k omítání vlhkého a solí poškozeného zdiva, zejména ve sklepních prostorech a při renovaci soklů budov. Produkt Epasit MineralSanoPro lpf-WTA je součástí sanačního systému MineralSanoPro, který zahrnuje i další inovativní sanační materiály.

Omítku lze zpracovávat ručně nebo strojně. Ručně omítku nanášíme v několika vrstvách vždy v takové tloušťce a s takovým odstupem, aby měla nanesená vrstva dostatek času řádně ztvrdnout. Celková tloušťka vrstvy by měla být minimálně 2 cm. Při nanášení více vrstev musí mít jednotlivé vrstvy tloušťku minimálně 1 cm. Bezprostředně po zatuhnutí hmotu učešeme vodorovně zubatým hladítkem.

Čekací doba mezi jednotlivými vrstvami je jeden den, nebo do dostatečného ztvrdnutí.
Sanační omítka epasit MineralSanoPro lpf-WTA je bílá a lze ji takto i ponechat. Jako barvu nebo svrchní omítku lze používat jen takové produkty, které neovlivňují propustnost vodních par a v exteriéru odpuzují vodu.

01 Příprava zdiva
Starou omítku odstraníme do výšky cca 1 metr nad viditelné poškození. Vyškrábeme spáry do hloubky minimálně 2 cm a vyměníme poškozené cihly.

01
01 |

02 Adhezivní můstek
Po očištění zdiva je důležité provést prostřik pomocí MineralSanoPro hb k vytvoření adhezivního můstku na celé ploše, s padesátiprocentním krytím.

02
02 |

03 Aplikace sanační omítky
Sanační omítku nanášíme ve vrstvách minimálně 1 cm a v konečné tloušťce minimálně 2 cm. Mezi vrstvami necháme řádně zaschnout.

03
03 |

04 Finální úprava
Sanační omítka je bílé barvy a lze ji takto i ponechat.

04
04 |