Experimentální Vesnice uprostřed miliónové metropole

Sejde se takhle šest architektonických studií… To není začátek vtipu, ale výchozí situace, k níž došlo v australském Melbourne. Nezisková organizace se zde rozhodla vystavět udržitelné domy, které budou splňovat ty nejvyšší nároky na sociální, finanční a ekologickou udržitelnost. Výsledkem je soubor šesti budov s více jak dvěma sty byty, nazvaný lapidárně Village – Vesnice.

V roce 2007 si oceňované australské architektonické studio Breathe udělalo rešerši melbournského trhu s bydlením. Konkrétně se zaměřili na čtvrť Brunswick, ležící zhruba pět kilometrů od centra města.

Na hustě zabydlené ploše zhruba 5 km2 zde žije okolo dvaceti tisíc lidí, přičemž se jedná o pestrý multikulturní mix Australanů, Řeků, Italů, ale i Arabů a Číňanů. Zjistili nepříliš překvapivou věc – trh s bydlením nefunguje. Je nespravedlivý k minoritám, neudržitelný z hlediska životního prostředí a celkově podkopával jakoukoliv snahu o sociální smír v místní komunitě.

Village
Village
Village
Village
Village
Village
Village
Village

Vybudovali proto vzorový dům, který měl ukázat, jak lze neutěšenou situaci s bydlením řešit. Co mělo být původně jednorázovou záležitostí, ukázalo se vzápětí jako začátek příběhu, který zahýbal celým Melbourne, jakož i Austrálií a položil základy přístupu Nightingale.

Vize spočívá v novém přemýšlení o funkci bydlení – nemovitost nemá být komoditou. Domy mají být stavěny jako podpora komunity v boji proti rostoucí sociální izolaci a navrhování budov má problémy změny klimatu řešit, než aby ho zhoršovaly.

Nabídnout to nejlepší

Na podporu této myšlenky tak vznikla nezisková organizace Nightingale Housing, která v letech 2014 až 2019 vybudovala celkem tři bytové domy, především ve zmíněné čtvrti Brunswick. Vrcholem jejich dosavadního snažení se pak stala výstavba celkem šesti bytových domů, které jsou propojeny organicky v jeden celek, ačkoliv každý vytvořilo jiné renomované australské architektonické studio.

Konkrétně se jedná o realizace Nightingale Urban Coup, od Architecture architecture a Breathe, Nightingale ParkLife od Austin Maynard Architects, Nightingale Skye House od Breathe, Nightingale Evergreen od Clare Cousins Architects, Nightingale CRT+YRD od Hayball a Nightingale Leftfield od Kennedy Nolan.

Village
Village | Zdroj: Tom Ross

Všechny domy vyrostly v loňském roce na ploše o velikosti 4000 m2 a nabízí celkem dvě stě tři byty. Skoro třicet bytových jednotek pak dostaly k dispozici charitativní organizace a slouží například jako azyl pro matky samoživitelky.

Přestože každá budova měla své vlastní investory a za každou bylo zodpovědné jiné studio, architekti museli navzájem spolupracovat, aby sladili své představy a nabídli lokalitě, obyvatelům, investorům i samosprávě nejlepší možné řešení. Architekti se museli vypořádat i s vlakovou tratí v těsné blízkosti, aby co nejméně rušila pokojný život obyvatel.

Ceny bytů pak odpovídají pouze vynaložené práci a nákladům na výstavbu, společnost Nightingale si nebere žádnou marži, čímž se v kontextu okolní komerční výstavby stávají mnohem dostupnější. Architekti pak u každé realizace pamatovali i na co největší osekání následných nákladů na bydlení.

Domy mají fotovoltaické elektrárny, sbírá se dešťová voda pro využití ve společných prostorách a komerčních prostorách v parterech, využívá se tepelných čerpadel, rekuperace, nechybí společné prádelny, parkovací místa pro kola a v těsné blízkosti domů se nachází veřejná doprava nebo sdílená auta.

Village
Village | Zdroj: Tom Ross

Pestrý sousedský mix

Všechny domy nabízí různý mix bytových dispozic – s jednou nebo dvěma ložnicemi, ale také mikroapartmány Teilhaus, cenově dostupné odrazové můstky k vlastnímu bydlení pro jednotlivce i páry. Díky tomu se daří ve „Vesnici“ vytvořit různorodou komunitu, sestávající se z mladých rodin, seniorů, ale i single nájemníků, případně zástupců skupin, kteří by byli z běžného trhu s bydlením vyloučeni. Nechybí pak ani společné prostory, poloveřejná venkovní prostranství a do budoucna je plánována i realizace parku, který by celý domovní blok uzavřel.

Experiment se silnějším zastoupením architektů jakožto iniciátorů a realizátorů projektu není zdaleka u konce. Nightingale Housing má ještě letos a příští rok dokončit sedm obytných domů a deset se nachází v různých fázích přípravy. Celkem by tak mělo v Melbourne vyrůst v nejbližších letech více jak šest set cenově a ekologicky udržitelných bytů a přispět tak k polidštění nepřátelského trhu s bydlením.

Village
Village | Zdroj: Tom Ross

Článek vyšel v časopisu ASB 6/2023.