Bagry se zakously do země, začíná výstavba parku

V největší obci republiky začala nejvýznamnější investiční akce nejen roku, ale asi celého volebního období. V centru Bystřice vzniká nový park. Lidé se mohou těšit na příjemné místo plné květin, stromů a zázemí s lavičkami.

Stavební práce začaly. Z louky vznikne odpočinkový park. Foto: mr

V rekordním čase se podařilo vedení obce zahájit největší letošní investiční akci. „S trochou nadsázky se dá dokonce říct, že zde máme možná i světový rekord. Vše začalo tím, že za mnou přišli kolegyně Monika Kubičinová a projektant David Rusz, z jejichž dílny vzešla myšlenka stavby bystřického parku. Od té doby uběhlo půl druhého roku a během této neuvěřitelně krátké doby jsme stihli park naprojektovat, zpracovat projektovou žádost a získat dotaci. A to si myslím, že je skutečně rekordní čas,“ je nadšený starosta Bystřice Roman Wróbel.

Park vzniká na ploše mezi hlavní silnicí a domem s pečovatelskou službou. Obec zde má své rozsáhlé pozemky. Vede nad nimi ale vysoké napětí, které většinu možností využití plochy vylučuje. Obec se proto rozhodla pro vznik parku. „Ano, devadesát devět ze sta obcí by možná volilo spíše něco jiného, komerčnějšího, ale my jsme se rozhodli pro variantu, která ještě více zkvalitní život občanům. Z jedné strany jsou rodinné domy, na straně druhé je dům s pečovatelskou službou. Vznikne zde místo, kde si budeme dobíjet naše živočišné baterky,“ vysvětloval starosta.

Pokračoval, že obec 11. března předala zhotovitelské firmě staveniště. Hotovo by mělo být do osmi měsíců, tedy asi v polovině listopadu. V současné době jsou již pracovníci na místě. Začnou stáhnutím ornice v místech, kde budou pěšiny a stezky. Následně ji využijí na další rozvojové plochy. V parku vyroste meditační pahorek, mobiliář i různé přístřešky, venkovní galerie, to vše z přírodních materiálů. Projekt je přátelský k životnímu prostředí, obec proto nechá vybudovat několik akumulačních nádrží, které shromáždí srážkové vody. Ta poslouží k následnému zavlažování parku v době sucha.

„Součástí projektu bude nejen terénní úprava, ale vysadíme zde i obrovské množství květin, keřů i stromů. Bude to zkrátka takové arboretum, ideální pro zklidnění emocí, zahleděl se do budoucna Roman Wróbel.

Monika Kubičinová jej doplnila, že v parku budou růst rostliny a dřeviny typické pro tento region. „Výsadbu budeme koncipovat tak, aby zde neustále něco kvetlo. Tedy na jaře cibuloviny, v létě trvalky, trávy. Vysadíme zde i vzrostlé stromy, které budou tvořit kýžený stín. Zasadíme modříny, smrky omoriky, tisy, lípy, javory, olše, břízy, habry, topoly, ale i ovocné stromy, jako třešeň či jabloně,“ poukázala.

Celkové náklady na vznik parku dosáhnou dvaadvaceti milionů korun. Obci se ale podařilo získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, která pokryje osmdesát procent z uznatelných nákladů. „Budovat něco za přispění dotace je náročné, musím pečlivě hlídat veškeré náklady. Také lidé, kteří bydlí v okolí, se musí na čas obrnit trpělivostí, ale jsem přesvědčen, že výsledek bude stát za to,“ doplnil starosta.

Další zprávy z regionu