Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Unikátní retro! Franšízant popsal, jak před 32 lety začínaly české McDonaldy

Video se připravuje ...
25. března 2024 | 05:00

Český McDonald's před pár dny oslavil 32. narozeniny - první pobočka ve Vodičkově ulici se totiž otevřela v březnu 1992. Jak tehdy probíhaly přípavy na otevření historicky prvního českého McDonaldu? Jakým způsobem byl zaškolován personál, který neměl žádné zkušenosti s fast foodem? “Byl to kulturní šok,” rozpovídal se v exkluzivním rozhovoru Tomáš Honzík, který v roce 1992 začínal úklidem chodníku před McDonaldem a dnes je z něj franšízant, který vlastní a vedě několik McDonaldů.

“Byl to kulturní šok!”

Tomáš Honzík začal pracovat v McDonaldu v jeho úplných začátcích, tedy v roce 1992, kdy se otvírala první pobočka ve Vodičkově ulici. “Přišlo něco, co tu do té doby nebylo. Přišel opravdový kapitasmus," popisuje Honzík v unikátním rozhovoru. Při otevření první restaurace dostal jako řadový zaměstnanec na starost úklid chodníku před pobočkou, postupně si vypracoval na franšízového majitele několika McDonaldů. “První den přišlo asi 11 tisíc návštěvníků. Někteří z těch, kteří dělali managery a vedoucí směn, jeli předtím na trénink do Kanady," vzpomíná v rozhovoru.

Autor: McDonald's

BigMac za 48,- Kčs. A průměrný plat? 4644,- korun!

McDonald's byl pro Čechy bez nadsázky exkluzivní záležitostí. Vždyť BigMac vyšel na 48,- Kčs, cheeseburger na 21,- Kčs a hamburger na 19,- Kčs. Jenže průměrný plat byl v roce 1992 necelých 5 tisíc korun! Přesto nových poboček McDonaldů přibývalo. “Místa pro nové pobočky vybíral McDonald's. Jezdilo se po republice a vyhledávaly se vhodné lokality," popisuje v rozhovoru Honzík. Při otevření nových poboček probíhaly slavnostní párty, kterých se nadšeně zúčastňovaly tehdejší celebrity.

Autor: McDonald's

Proč interiéry poboček českých McDonaldů vypadají dnes zcela jinak než v 90. letech? Která edice hraček z Happy Mealu byla nejpopulárnější? Pusťte si celý rozhovor, který najdete v úvodu článku!

 

Autor: Johana Fundová, PSF, Prostě fenomén