Pojď pádlovat!

Pojď pádlovat!

Krásný sport v přírodě, který dětem nabízí možnost získat pohybovou všestrannost i kamarády na celý život. Tak Český svaz kanoistů ukazuje rychlostní kanoistiku v kampani Pojď pádlovat. Ta odstartovala loni v době mistrovství světa a i letos – v olympijské sezoně – v ní chce svaz pokračovat.

Všechny základní informace o rychlostní kanoistice pro rodiče i děti obsahuje webová stránka www.pojdpadlovat.cz. Na mapě klubů najdou zájemci aktuální kontakty, případně podrobnosti o tom, kdy mohou se svými ratolestmi dorazit na trénink. Oddíly obvykle přijímají děti celoročně a řada z nich pořádá speciální náborové akce ve školách nebo při sportovních akcích měst.

„Přijďte se svými dětmi k vodě a zkuste kanoistiku. Přijít mohou děti každého věku i teď v zimním období, zkusí si suchý kondiční trénink v tělocvičně nebo pádlovací trenažér na loděnici. Mezi dětmi u vody je vždy dobrá parta a jízda na lodi je zábavou snad pro každého,“ vyzýval na facebooku i dvojnásobný olympijský medailista, kajakář Daniel Havel, pro domovský klub Prosport Sezemice.

Rodiče se na webu také dozvědí, jak (ne)náročná je rychlostní kanoistika finančně či v jakém věku je ideální s ní začít.

„Jde to od sedmi až deseti let, ale není problém začít i později. Od osmi let už lze v rychlostní kanoistice i závodit. Horní limit pro snadnější začátky je zhruba dvanáct, třináct let, kdy se děti ještě vzrůstem vejdou do stabilních výcvikových lodí,“ popisoval Jan Boháč, předseda sekce rychlostní kanoistiky ČSK.

Foto: Anna Navrátilová
Foto: Anna Navrátilová

Vybavení do začátků dodá klub

Lodě i pádlo a samozřejmě také plovací vesty do začátků zapůjčí klub. „Pak už stačí jen oblečení na ven podle počasí. Vyplatí se mít funkční triko a legíny, tenisky, do horšího počasí větrovku nebo nepromokavou bundu. Je dobré umět plavat, protože občas se z lodě do vody převrhne každý a plovací vesta je jen pojistka,“ dodal Jan Boháč.

Finanční náročnost pro rodiče je přívětivá. „Výše klubových příspěvků je různá, nijak se ale nevymyká průměru u ostatních sportů. Každý klub má příspěvky nastavené jinak a pro různé skupiny členů se liší. Kluby ale umějí rozložit příspěvky do splátek. Mnohdy jsou v dané lokalitě příspěvky v kanoistickém klubu nižší než u halových sportů. Kanoistika patří pro rodiče školáků mezi levnější sporty,“ uvedl Boháč.

Foto: Anna Navrátilová
Foto: Anna Navrátilová

Trénink: od pádlování po jógu

Nábory – a celý sport – nabízejí pestrou směs sportovních aktivit. Pádlování na vodě je samozřejmě základ, ale k rychlostní kanoistice patří také plavání, mrštnost v podobě opičích drah, posilování přirozenou cestou, spousta her, běh po svých i na lyžích.

V létě, kdy se trénuje na vodě, se snažíme držet přípravu 50 na 50. Proto v ní figurují i kolektivní míčové sporty, jóga a všeobecné dovednosti,“ řekla trenérka Lucie Radoňová z KVS Praha, kde se také natáčel klip k náborové kampani.

Foto: Anna Navrátilová
Foto: Anna Navrátilová

Odpádluj od rodičů? Jen na chvíli…

Kampaň ČSK provází heslo: „Odpádluj na chvíli od rodičů“. Cílem je ukázat, že právě kanoistika nabízí dětem i rodičům prostor pro sebe. „Rodiče jsou samozřejmě nedílnou a důležitou součástí kanoistiky. Vodí děti na tréninky, pomáhají při závodech. Sami se stávají součástí vodácké rodiny. Ale na vodě jsou děti samy a s partou svých vrstevníků a přátel. Chtěli jsme poukázat na to, že zatímco u některých sportů jsou děti pod neustálým dohledem rodičů, kanoistika nabízí jim i rodičům čas pro sebe v příjemném prostředí a v přírodě. Proto jsme záměrně zvolili formulaci – odpádluj na chvíli,“ řekl dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor, člen vedení sekce rychlostní kanoistiky ČSK. Ačkoli závisí na individuálních výkonech, je rychlostní kanoistika sportem v týmu lidí, kteří u vody rádi tráví čas. „Pořád jsme tady velká parta. Nejsi tu jen v čase tréninku, po něm si jdeš zahrát fotbálek, nohejbal, jdeš na jídlo, na kafe, parta je i mimo loděnici,“ popsal loňský mistr světa na kanoistickém kilometru Martin Fuksa. A čtyřnásobný olympijský medailista, kajakář Josef Dostál, přidal: „Kanoistika není směřovaná jen na výsledek a úspěch, ale u vody zůstala rodinná parta. Přeci jen skoro ve všech sportech si děti s trenéry vykají, to se u vody nezažilo.“

Foto: Anna Navrátilová
Foto: Anna Navrátilová

Děti najdou u vody kamarády i všestrannou přípravu, říká Martin Doktor

Na podzim roku 2022 diskutoval společně s kolegy z vedení rychlostní kanoistiky se zástupci klubů o tom, co by jim mohlo pomoci získávat nové zájemce o jejich sport. Na podzim roku 2023 pak společně sbírali první reakce na kampaň Pojď pádlovat, která právě na základě podnětů z klubů vznikla. „Logicky bylo pár kritických poznámek. Tak je to vždycky, když se něco dělá. Ale bylo jich docela málo. Vesměs byly reakce klubů dost pozitivní,“ říká dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor, člen výboru sekce rychlostní kanoistiky ČSK.

Jak tedy kluby reagovaly?
Přivítaly iniciativu jako takovou. Že se něco děje. V podstatě to lidé vnímali ani ne tak, že jim to pomůže při náborech, ale jako perfektní reklamu na náš sport a kanoistiku celkově. Ty kritické poznámky se týkaly spíše malé viditelnosti kampaně. Ale to je pochopitelné. Nemáme dost peněz na to, abychom si koupili reklamní prostor v hlavním vysílacím čase v televizi nebo na největších rozhlasových stanicích. Ale i tohle vše bereme v potaz a jsme za zpětnou vazbu od klubů rádi.

Plánujete tedy kampaň využít i dál?
Určitě ano. Její příprava něco stála. Počítáme s tím, že bychom ji využili minimálně jednou nebo dvakrát při vlně náborů. Ať už na jaře, když se otepluje a děti se vracejí na vodu, a pak samozřejmě před začátkem školního roku, kdy je to důležité, protože si rodiče vybírají sport pro děti. Věřím, že je osloví i směr, který je v kampani zacílen právě na ně. A je fajn, že právě ta druhá vlna přijde těsně po olympijských hrách. Věřím, že tam sportovci uspějí, což by propagaci kanoistiky samozřejmě pomohlo.

Kdybyste měl vybrat tři důvody, proč by rodiče měli dát své děti na kanoistiku, jaké by to byly?
1) Je to krásný sport v přírodě.
2) Rychlostní kanoistiku může dělat každý – s nadsázkou říkám: „malej, velkej, tlustej, tenkej…“.
3) Je to všestranný sport. Kdyby se náhodou malému sportovci či sportovkyni u vody nelíbilo, může si vybrat další disciplínu a bude pro ni mít dobrý fyzický základ.
A mám ještě čtvrtý důvod.

Jaký?
U vody je většinou dobrá parta. Děti si tam mohou najít dobré kamarády a příjemné prostředí.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: