Po kyselině močové nezbyde ani památky. Zbavit se jí pomůže i pitný režim a omezení příjmu purinů

Fotografie: Depositphotos

Odstranění nadměrné kyseliny močové z těla může trvat nějakou dobu a vyžaduje trpělivost a pravidelnou péči o zdraví. Může však přinést značnou úlevu.

Kyselina močová je přirozenou součástí metabolismu lidského těla. Tvoří se při rozkladu látek nazývaných puriny, které jsou obsaženy v potravinách. Běžně je rozpouštěna v krvi a vylučována ledvinami pomocí moči, avšak při nadměrné produkci nebo narušení degradačního procesu se může hromadit v těle, což může vést k bolestivému stavu zvanému dna nebo k rozvoji močových kamenů. Pokud cítíte příznaky, jako jsou bolesti kloubů, otoky nebo záněty, je důležité jednat rychle, říká doktor Darragh O’Carroll.

Zvýšený příjem vody

Pití dostatečného množství vody může dle tohoto webu pomoci zředění kyseliny močové a podpořit její vylučování ledvinami. Doporučuje se pít minimálně osm sklenic vody denně, ale množství se může lišit v závislosti na individuálních potřebách a zdravotním stavu. Na našem webu ZdravéStravování jsme vás v minulosti informovali také o tom, že pravidelné pití vody s citronovou šťávou má blahodárný vliv na zdraví.

Do boje s vbočeným palcem za pomocí účinných spojenců: Poradí si s ním i protahování nebo vhodná obuv

Regulace hladiny cukru v krvi

Podle výzkumu z roku 2019 je zvýšená hladina kyseliny močové v krvi spojena s vývojem diabetu a souvisejících komplikací. Osoby s vysokým obsahem cukru v krvi, jako jsou jedinci s prediabetem nebo diabetem, jsou náchylnější k nežádoucím účinkům hyperurikémie. Nicméně k podrobnějšímu prozkoumání této vazby je třeba dalšího výzkumu.

ovoce, zelenina
Fotografie: Freepik

Omezení potravin bohatých na puriny

Potraviny jako maso, ryby, alkohol a některé druhy zeleniny (např. špenát a květák) obsahují vysoké množství purinů, které mohou zvyšovat hladinu kyseliny močové v těle, dokládá studie v časopise Nutrients. Omezení jejich konzumace může pomoci snížit hladinu této sloučeniny. Zahrnutí potravin s nižším obsahem purinů do vaší stravy, jako jsou mléčné výrobky, celozrnné obiloviny, ovoce a zelenina, může pomoci vyvážit hladinu kyseliny močové.

Fyzická aktivita

Ke zvýšené hladině kyseliny močové může přispívat nadbytek tělesného tuku, jak uvádí doktor Grant Tinsley. Větší hmotnost může způsobit, že vaše ledviny pracují méně efektivně. Může také zvyšovat produkci kyseliny močové a snižovat její vylučování močí. Pravidelná fyzická aktivita může podpořit metabolismus a podporovat vylučování kyseliny močové. Mírné cvičení, jako je chůze, plavání nebo jízda na kole, může být prospěšné.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]