Při onemocnění štítné žlázy je nutné konzumovat tyto potraviny

Fotografie: Depositphotos

Správná strava hraje klíčovou roli v péči o štítnou žlázu, jež ovlivňuje mnoho aspektů zdraví. Existuje však řada mýtů ohledně toho, jaká strava je pro štítnou žlázu nejlepší. 

Štítná žláza je klíčovým hráčem v našem celkovém zdraví a ovlivňuje mnoho fyziologických procesů v našem těle, informuje Amy Richter. Proto není divu, že se těší zvýšené pozornosti, pokud jde o správnou stravu pro její podporu. Nicméně, v moři informací a rad se často objevují mýty, které mohou vést k nesprávným rozhodnutím a chybným představám o tom, jaká strava je pro štítnou žlázu nejlepší. Podívejme se na pět nejčastějších mýtů týkajících se diety a štítné žlázy, kterým je třeba přestat věřit,.

Mýtus č. 1: Používání jodu je vždy prospěšné

Zatímco jod je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, nadměrný příjem jodu může být pro štítnou žlázu škodlivý. Podle studie z roku 2017 přemíra jodu může zhoršit některé stavy, jako je autoimunitní zánět štítné žlázy nebo zvýšená činnost štítné žlázy (hypertyreóza). Je důležité dodržovat doporučené denní příjmy jodu a konzultovat s odborníkem, pokud máte obavy ohledně jeho příjmu.

Mýtus č. 2: Vyhýbání se goitrogenům je nezbytné

Goitrogeny jsou látky obsažené v některých potravinách, které mohou bránit vstřebávání jodu a potenciálně ovlivňovat funkci štítné žlázy, jak uvádí studie z roku 2020. Nicméně zdravé osoby obvykle nemají problém s konzumací potravin obsahujících goitrogeny v rámci vyvážené stravy. Vaření nebo fermentace může snížit obsah goitrogenů v potravinách, ale úplné vynechání těchto potravin ze stravy není nezbytné.

Díky tomuto geniálnímu triku se konečně zbavíte nadměrného pocení. Výsledky pocítíte rychle

Mýtus č. 3: Strava bez lepku je vhodná pro všechny

Pro některé lidi s autoimunitními onemocněními štítné žlázy, jako je Hashimotova tyreoiditida, o jejíchž příznacích jsme vás v minulosti informovali na webu ZdravéStravování, může být citlivost na lepek běžná. Avšak není prokázáno, že by všichni s onemocněním štítné žlázy museli dodržovat bezlepkovou dietu. Pokud máte podezření na citlivost na lepek, radí odbornice na výživu Lisa Hodgson poradit se s lékařem nebo dietologem, který vám může doporučit vhodnou dietu.

Lékař štítná žláza
Fotografie: Freepik

Mýtus č. 4: Keto dieta je vhodná pro všechny

Ketogenní dieta, která se zaměřuje na nízký příjem sacharidů a vysoký příjem tuků, nemusí být pro všechny s onemocněním štítné žlázy vhodná. Někteří lidé mohou mít při nízkém příjmu sacharidů narušenou funkci štítné žlázy nebo mohou mít problémy s regulací hladin hormonů. Je důležité konzultovat s lékařem nebo dietologem před zahájením jakékoli extrémní diety.

Mýtus č. 5: Strava je jediný faktor ovlivňující štítnou žlázu

Zatímco strava hraje důležitou roli v péči o štítnou žlázu, není jediným faktorem ovlivňujícím její funkci. Další faktory, jako je genetika, stres, životní styl a životní prostředí, mohou také hrát klíčovou roli. Je důležité sledovat celkově zdravý životní styl a pracovat na minimalizaci stresu a dalších rizikových faktorů.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]