Světová zdravotnická organizace varuje před těmito tuky v oblíbených produktech

Fotografie: Kagor / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Jste-li milovníky jídla a příliš neřešíte, co svému tělu dáváte, zastavte se a věnujte svému jídelníčku zvýšenou pozornost. Možná jíte jedny z nejhorších tuků.

Tuky se dělí na dobré a špatné. Mezi ty, kterým bychom se měli raději vyhnout, rozhodně patří nasycené tuky a takzvané trans-tuky. Mohou mít velice negativní vliv na celkové zdraví člověka a jejich nadměrná konzumace může způsobit vážné zdravotní stavy, například cukrovku, rakovinu či kardiovaskulární onemocnění.

Trans-tukům se vyhněte obloukem

Trans-tuky je zkratka pro transmastné kyseliny, jež představují ty nejhorší tuky ze všech. Zvyšují LDL „špatný“ cholesterol a zároveň mohou potlačit HDL „dobrý“ cholesterol, jak uvádí web Healthline. Lékaři trans-tuky také spojují se zvýšeným rizikem rozvoje zánětu v těle, jenž může mít vliv na vznik srdečních onemocnění, cukrovky nebo mrtvice.

Trans-tuky můžete objevit především v těchto potravinách:

  • Smažená jídla
  • Margarín
  • Rostlinný tuk
  • Sladké pečivo
  • Slané krekry, popcorn atd.
nezdravé potraviny
Fotografie: Freepik

Margaríny budou obsahovat trans-tuky především tehdy, jsou-li vyrobené z hydrogenovaných surovin, zmiňuje dále Healthline. Vždy je nesmírně důležité číst složení všech produktů. Zaokrouhlit na 0 a tvrdit, že výrobek neobsahuje žádné trans-tuky, může výrobce v případě, kdy množství na porci je menší než 0,5 g.

Zdravotníci varují před vážným nebezpečím na dětských hřištích, o kterém většina lidí nikdy neslyšela

Je možný jejich úplný zákaz

Trans-tuky se používají hlavně z toho důvodu, že prodlužují trvanlivost produktu a také zlepšují jeho chuť. Negativní vliv na zdraví je bohužel podstatným vedlejším účinkem. Světová zdravotnická organizace proto usiluje o úplný zákaz jejich používání. Může se tak před fatálními následky zachránit až 10 milionů lidí.

Vždy je lepší zvolit zdravé tuky s obsahem nenasyceným mastných kyselin, jako jsou omega-3, omega-6 a omega-9 v rozumném poměru. Pamatujte, že nejzdravější tuky, jaké můžete konzumovat, jsou za studena lisované a nerafinované tuky. Pozor ale, nejsou vhodné na smažení. Vždy myslete na to, co s vaším tělem dělají pokrmy, které s oblibou jíte. O některých vysoce nebezpečných potravinách jsme již psali na ZdravémStravování.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]