Jak se vrátit k sexu po porodu? Překonejte všechny překážky

miminko

Sex po porodu je často tématem, které se tak nějak vynechává. Vzhledem k tomu, že tělo ženy se soustředí zejména na proces laktace, potlačuje se tvorba ženského hormonu – estrogenu. Tento hormon je zodpovědný nejenom za sexuální apetit, ale také celkovou přípravu na sex (zvlhčení pochvy). Jeho vysoké množství brání produkci mateřského mléka, proto je třeba vyhýbat se přípravkům, které jej obsahují (včetně některých druhů hormonální antikoncepce).

Sexuální potíže po porodu

I když se cítíte psychicky připraveni na sex, tělo nemusí tak úplně souhlasit. Trvá, než se plně vzpamatuje po fyzické stránce z porodu a ani hormony nemusí hovořit ve váš prospěch. Nevyspání v důsledku nového životního stylu s novorozencem chuti na sex nepřidá. Sex po porodu může bolet a být nepříjemný. Není to nic, s čím by si neporadil lubrikant. Bolest je navíc krátkodobá a časem sama odezní. Při větších bolestech konzultujte svůj stav s lékařem. Ten může navrhnout řešení – například ve formě lokálního krému do vagíny s estrogenem, který je možné použít, i když kojíte.

Sex
Foto: Pexels

Po porodu je třeba posilovat pánevní svalstvo

Pravidelné cvičení Kegelových cviků může dělat zázraky. Tato cvičení jsou důležitá nejenom pro lepší prožitek ze sexu, ale také jako prevence možné inkontinence. Cviky zapojují a posilují pánevní dno, pomáhají zvýšit průtok krve, podporují hojení a zlepšují svalový tonus. To může zlepšit i sexuální prožitek. Provádět je lze při močení – když se budete snažit přerušit proud moči. Cvičit je možné kdykoli v průběhu dne zatínáním svalstva pánevního dna. Ideálně cvičte třikrát denně v intervalu třiceti až čtyřiceti stahů a povolení.

Navození správné nálady

Použijte cokoli, co vám pomůže uvolnit se. Mohou to být svíčky, sklenka vína nebo masáž. Pro někoho je dobrá i meditace. Důležitá je dostatečně dlouhá předehra. Nebojte se svému partnerovi říci, co se vám líbí a co naopak ne. Při samotném sexu berou některé maminky lubrikant za naprostou nezbytnost. Snižuje bolest a zvyšuje potěšení.

Krvácení po porodu

Krvácení je běžnou součástí rekonvalescence po porodu. Trvá 10 dnů a poté už jen ve formě špinění – ale klidně po celé období šestinedělí. Krvácení je dost individuální. Pokud přetrvává déle, než 6 týdnů po porodu nebo existuje podezření na infekci, poraďte se s lékařem. U krvácení věnujte pozornost síle krvácení a též případným krevním sraženinám. Ty jsou známkou něčeho vážnějšího.

Zdroje info:

https://gemini.pl/poradnik/artykul/seks-po-porodzie-kiedy-mozna-do-niego-wrocic/

https://www.whattoexpect.com/first-year/postpartum-health-and-care/sex-after-birth/

Foto: Pixabay