Důvěra v ekonomiku v březnu stoupla u domácností i firem

53
ekonomiku
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Nálada spotřebitelů i podnikatelů se v březnu poměrně výrazně zlepšila. Platí to i pro podnikatele v průmyslu a obchodu. U domácností stoupla důvěra v ekonomiku téměř o šest bodů na 99,9 bodu. To je nejvyšší hodnota od října 2021.

Informaci přinesl Český statistický úřad [ČSÚ]. Důvěra spotřebitelů se podle jeho zjištění zvýšila třetí měsíc za sebou a svou aktuální hodnotou se přiblížila dlouhodobému průměru.

„Zlepšení sentimentu bylo přitom zaznamenáno téměř ve všech sledovaných oblastech,” uvedla Veronika Ptáčková z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Počet respondentů očekávajících zhoršení celkové ekonomické situace v následujících dvanácti měsících se oproti únoru snížil. Výrazně se zvýšil počet respondentů, kteří očekávají, že v příštích dvanácti měsících dojde ke zlepšení jejich finanční situace. V jejich postojích se podle analytiků pozitivně odráží pokles inflace a důvěra v obnovený růst reálných mezd.

„S tím souvisí i klesající obavy spotřebitelů ohledně růstu cen,“ uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Počet spotřebitelů hodnotících svou současnou finanční situaci hůře než v předchozích dvanácti měsících se téměř nezměnil. Stejně tak se nezměnil podíl spotřebitelů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů. Stále ale 27 procent domácností uvádí, že obtížně vystačí se svými finančními prostředky. Domácností, které sahají do úspor, aby se nedostaly do dluhů, je osm procent.

Důvěra v ekonomiku u podnikatelů

V březnu se zlepšila i důvěra podnikatelů, která vzrostla o 3,1 bodu na 93 bodů. Indikátor se zvýšil poměrně výrazně a podle ekonomů překvapivě v průmyslu [+3,7 bodu] i v obchodě [+3,1 bodu]. Důvěra se snížila pouze ve stavebnictví, to o 4,8 bodu.

„Březnové výsledky konjunkturálního průzkumu mezi podnikateli se nesou ve znamení meziměsíčního oživení,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Podle jeho slov za zlepšením podnikatelského sentimentu stálo především očekávané mírné zlepšení poptávky a výrobní činnosti v průmyslu. A také zlepšující poptávka a celková ekonomická situace podniků v odvětvích obchodu a služeb.

Vláda snížila daně. Britská ekonomika se vrátila k růstu

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek řekl, že březnová data dávají naději, že se situace v ekonomice v úvodu letoška stabilizovala a nejspíše i vykáže symbolický růst.

„O nějaké konjunktuře je ale i tak zatím předčasné hovořit. V první fázi se pojede na vrub zásob a teprve s oživením zahraniční poptávky lze předpokládat pozitivní impuls ve výrobním sektoru,“ upřesnil a zároveň rozporoval argument ČSÚ o nových poptávkách u podnikatelů a firem.

„Prozatím ovšem současná pozitivní očekávání firem nejsou jasně podložena novými objednávkami,“ řekl.

Ve stavebnictví ke změně trendu prozatím nedošlo

Za pozitivní trend v březnovém průzkumu ekonomové označují výrazné snížení inflačních očekávání. Což platí jak pro domácnosti, tak pro firmy.

„Tedy s malou výjimkou některých služeb, které zatím jedou na vlně zdražování svých služeb, jak už ostatně potvrdily i poslední čísla o výrobní inflaci,“ dodává Dufek.

Vláda snížila daně. Britská ekonomika se vrátila k růstu

Problematické nadále zůstává stavebnictví, jež většinou reaguje na aktuální trend v ekonomice se zpožděním. V něm se důvěra podnikatelů meziměsíčně snížila. Zároveň meziměsíčně stoupl počet podnikatelů hodnotících svou současnou poptávku po stavebních pracích jako nedostatečnou. Rovněž se snížil podíl podnikatelů očekávajících v příštích třech měsících nárůst stávajícího počtu zaměstnanců. Avšak i tak byla v březnu meziročně důvěra v ekonomiku u podnikatelů ve stavebnictví vyšší.

Jinou skutečností je, že zatímco ceny výrobců v průmyslu a v zemědělství podle posledních únorových dat ČSÚ meziročně klesly, tak ve stavebnictví pokračovaly v růstu. Stavební práce a materiál a výrobky meziměsíčně zdražily o 0,1 procenta. Meziročně došlo u stavebních prací ke zvýšení cen o 1,6 procenta [v lednu o 2,0 %] a materiál a výrobky ve stavebnictví zdražily o 1,9 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here