Založ si blog

Nesúďme knihu podľa obalu

Na chodbách lyceálnej knižnice nás privíta útle žieňa Katarína Slávičková, ktorej príbehy historického Kežmarku nie sú cudzie a ku knihám, do ktorých sa písali aj naše dejiny, sa správa ako ku najväčšiemu pokladu. Čo je pre ňu ženskosť?

 

 

Katarína Slávičková pracuje v Lyceálnej knižnici v Kežmarku, najväčšej školskej historickej knižnici v strednej Európe. Lyceálna zbierka obsahuje 150-tisíc zväzkov kníh, medzi ktorými sú vzácne rukopisy, prvotlače, diela od 15. až po 20. storočie, mapy, hudobniny, grafické listy a ďalšie poklady slovenskej a európskej histórie. Knižnicu navštevujú turisti z rôznych kútov sveta a ona ich sprevádza týmito pokladmi, pripravuje výstavy a stará sa o prevádzku knižnice so všetkým, čo k tomu patrí. „Keďže je to práca s ľuďmi, tak práve tá spätná väzba, ktorú mi návštevníci dávajú, najmä deti, je to, čo ma napĺňa a teší,“ hovorí knihovníčka Slávičková.

Rada chodí do divadla, venuje sa športu a najlepším relaxom je pre ňu príroda, rodina a priatelia. „Pre mňa sú prechádzky a pobyt na čerstvom vzduchu veľmi dôležité. Je to ako keby ste si dobili baterky. Kežmarok a jeho okolie je ideálne miesto na prechádzky, môžete sa vydať akýmkoľvek smerom,“ hovorí Slávičková.

 

Úsmev nadovšetko

Ženskosť je podľa kežmarskej knihovníčky zmyselnosť a energia, ktorú každá žena vyžaruje do svojho okolia. „Každá sme iná, jedinečná a nezáleží na tom, či máme miery topmodelky alebo dokonalý drahý outfit, to, čo robí ženu ženou, má každá z nás v sebe, krásny úsmev, milé slovo a radosť zo života. Žena je krehká bytosť, ale zároveň vie byť aj veľmi silná, je nositeľkou života a matkou, ktorá drží rodinu pokope. Ak je žena šťastná, má po boku milujúceho partnera a rodinu, tak dokáže svojou pozitívnou energiou rozžiariť celé okolie. Tá nežnosť, ktorá nenechá chladného žiadneho chlapa, to je podľa mňa ženskosť,“ vysvetľuje svoj pohľad na ženskosť Slávičková. Kežmarčankám praje všetko dobré a hlavne nech si zachovajú svoju ženskosť, aby boli usmiate a vždy, keď sa to dá, pozitívne naladené.

 

Ondrej Miškovič, foto: archív Kataríny Slávičkovej

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 08:50

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330745x
Priemerná čítanosť článkov: 1378x

Autor blogu