Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé na brněnském náměstí obdivují dvoumetrovou kraslici. Městu ji darovali chorvatští umělci

Jihomoravská metropole se připravuje na Velikonoce a brněnské náměstí Svobody kromě stánků ozdobila také obří velikonoční kraslice. Dar v podobě malovaného vejce pochází z dílny chorvatských malířů z oblasti Podráví a na centrální ploše moravské metropole se objevuje již od roku 2018.

Unikátní kraslice s motivy města

Návštěvníci o obyvatelé Brna obdivují obrovské malované vejce v centru metropole. „Plastová kraslice je přes dva vysoká a široká a široká jeden a půl metru. Je ozdobená motivy z Jihomoravské metropole i okolí,“ píše se v Encyklopedii Brna. Pozornému oku návštěvníka neunikne vyobrazení například katedrály svatého Petra a Pavla nebo sochy markraběte Jošta na koni.

Malovanou kraslici od chorvatských mistrů, jež v období Velikonoc už od roku 2018 pravidelně poutá pozornost Brňanů, přijal dokonce v roce 2010 tehdejší papež Benedikt XVI. Malovaná vejce spadají pod projekt s názvem Kraslice od srdce. Spočívá v tom, že Turistické sdružení Koprivnicko-križevackého kraje v Chorvatsku daruje městu malovanou plastovou kraslici, aby ji na frekventovaném místě vystavilo.

Turistické sdružení hradí výrobu, pomalování i dopravu vejce. Podobné kraslice jsou vystaveny na náměstích a v galeriích měst. Díla malířů z Jadranu se nacházejí nejen v Brně, ale například v New Yorku, Miláně, Bruselu, Rize, Budapešti nebo Berlíně. V Česku jsou k vidění také v Praze nebo Olomouci.

Brňané slaví Velikonoce

Letos se akce uskuteční od pátku 22. března do neděle 31. března. Příchozím je na náměstí k dispozici celkem čtyřicet stánků, v nichž prodejci nabízí pestrou škálu zboží. Sortiment je zaměřený převážně na velikonoční tématiku či řemeslné a rukodělné výrobky. Nechybí ani stánky s občerstvením nebo neziskových organizací.

„Na Velikonoční slavnosti jsme opět připravili pestrý kulturní program s důrazem na lidové tradice. Každý den budou vystupovat národopisné soubory nebo cimbálová muzika. O velikonočních víkendech si můžou návštěvníci ozdobit vlastní kraslice ve výtvarné dílně,“ uvedl starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Většina stánků se každý den otevírá v 11.00 hodin a zavírá v 19.00 hodin. Prodejci nicméně mohou v případě zájmu otevřít už v 10.00 hodin a pokračovat s prodejem až do 22.00. Doprovodný program startuje ve všední dny v 16.00 hodin, o víkendech pak o hodinu dříve.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky Velikonoce, vejce, kraslice, papež, Chorvatsko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na brněnském náměstí obdivují dvoumetrovou kraslici. Městu ji darovali chorvatští umělci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.