MojAndroid

Rad Zenfone od Asusu bol dlhé roky synonymom kompaktného androidu s veľkým výkonom. Kto hľadal smartfón s uhlopriečkou menej než šesť palcov a dobrou výbavou, veľký výber na trhu nemal. Jedným z modelov, ktorý dokázal výkonom konkurovať vlajkovým lodiam veľkých rozmerov, bol práve Asus Zenfone.

Minuloročný Asusu Zenfone 10 ponúka 5,92-palcový displej a naše skúsenosti z testovania si môžete prečítať v recenzii s názvom Skvelý kompaktný smartfón s jedným nedostatkom. Stále sa na Slovensku predáva a pamäťovú verziu 8 GB + 256 GB kúpite za približne 700 eur.

Asus Zenfone 10
Zdroj: Miroslav Schwamberg

Nedávno priniesol Asus na globálny trh nový model radu Zenfone, no tentoraz s prívlastkom Ultra, ktorý napovedá, že máme očakávať niečo viac. Novinka Asusu Zenfone 11 Ultra ponúka výkonný hardvér, no rozmer uhlopriečky narástol na úctyhodných 6,78”, takže fanúšikovia malých smartfónov zrejme majú hlavu v smútku. Nemusia. Pre nich tu je spomínaný Zenfone 10 a Asus zatiaľ nikde nekomunikoval, že s kompaktmi končí. Nová Ultra cieli na iný segment zákazníkov.

Telefón sme vám podrobnejšie predstavili aj na exkluzívnych živých fotografiách už v deň jeho uvedenia, teraz vám prinášame jeho podrobnejšiu recenziu.

Asus Zenfone 11 Ultra

Recenzia Asus Zenfone 11 Ultra: Cena a dostupnosť na Slovensku

Výborne vybavenú novinku si v slovenských obchodoch môžete kúpiť v dvoch pamäťových verziách a dvoch farbách: Skyline Blue a Eternal Black. Na vybraných trhoch je telefón dostupný aj v odtieni Misty Grey a Desert Sand. Cena modelu s 12 GB RAM a 256 GB úložiskom má odporúčanú cenu 999 eur, za vyšší variant so 16 GB operačnou pamäťou a 512 GB interným priestorom zaplatíte 1 129 eur. Niektorí predajcovia ponúkajú zľavu vo výške 50 eur (256 GB) a 100 eur (512 GB).

Slot na microSD kartu telefón nepodporuje, pred kúpou si tak dobre premyslite, aká kapacita úložiska bude pre vás dostatočná. Možno vám aj 256 GB pamäť bude stačiť, no drahší model zvolíte skôr pre 16 GB RAM. My sme v redakcii síce testovali ten najvyšší pamäťový variant, no ak máte obavy, či je 12 GB RAM dosť, sú zbytočné. Operačný systém je dobre vyladený a bez zbytočného balastu, ktorý by zaťažoval operačnú pamäť.

Asus Zenfone 11 Ultra
Asus Zenfone 11 Ultra

Recenzia Asus Zenfone 11 Ultra: Obsah balenia

Súčasťou balenia je okrem telefónu, potrebných dokumentov a nástroja na otvorenie slotu pre SIM karty, aj čierny ochranný kryt z pevného plastu a nabíjací USB kábel. Nabíjačku by ste v balení hľadali márne. Telefón podporuje 65 W káblové nabíjanie a ak nemáte vhodnú nabíjačku doma, odporúčam vám dokúpiť si taký model, ktorý 65 W technológiu podporuje. Ušetríte pri nabíjaní čas. Asus nabijete akýmkoľvek nabíjacím adaptérom, či už s nižším (bude sa nabíjať mierne pomalšie) alebo vyšším výkonom, no vždy bude maximom pri nabíjaní rýchlosť 65 W.

Asus Zenfone 11 Ultra
Asus Zenfone 11 Ultra s krytom z balenia

Recenzia Asus Zenfone 11 Ultra: Konštrukcia a dizajn

Zenfone 11 Ultra je veľký a ťažký smartfón. Je aj o niečo širší (77 mm) než štandardná konkurencia. Poteší tak tých, ktorí radi cítia v ruke poriadny kus hardvéru. Redakčná váha overila hmotnosť 225 gramov, čo je naozaj dosť. Asus využil pri výrobe recyklované materiály, ako je 100 % recyklovaný hliník rámu, a ekologickejšie je aj produktové balenie.

Asus Zenfone 11 Ultra
Asus Zenfone 11 Ultra

Pri tvorbe dizajnu sa Asus inšpiroval v prírode a každý odtieň znázorňuje niečo iné. Čierna noc, modrá oblohu, sivá hmlu a béžová piesok. Všetky farebné varianty sú na zadnej z matného materiálu, ktorý úspešne bráni zachytávaniu odtlačkov a nečistôt. Efektne vyzerajú jemné lesklé linky, ktoré sa ukážu pri dopade svetla. Rovnaký dizajn dostal aj ochranný kryt z balenia.

Zadný foto modul výrazne vystupuje nad stenu konštrukcie, kryt to len mierne dorovná. Pri položení na pevnú podložku sa ale telefón nekýve a drží pevne, až kým neťuknete do ľavého horného rohu, vtedy sa telefón pohne.

Asus Zenfone 11 Ultra
Asus Zenfone 11 Ultra

Konštrukcia spĺňa certifikáciu odolnosti voči vode a prachu IP68, zvládne tak nielen prašné prostredie, ale aj ponorenie pod vodnú hladinu do hĺbky 1,5 metra počas 30-tich minút. Pravá stena obsahuje štandardné prvky, ako sú tlačidlá ovládania hlasitosti a vypínač, protiľahlá stena je prázdna. Môžete to využiť napríklad pri snímaní fotografií a nahrávaní videí, kedy nemáte po ruke statív, ale potrebujete telefón oprieť o pevnú podložku, aby ste minimalizovali otrasy rúk.

Prázdna je i horná stena, zato dolná je plná prvkov. Výrobca tu umiestnil USB-C konektor, šuplík na dve nanoSIM karty, reproduktor a 3,5 mm jack. Zenfone 11 Ultra je tak jedným z mála prémiových smartfónov, ktorý tento dnes už takmer nepožívaný audio jack ponúka.

Asus Zenfone 11 Ultra
Asus Zenfone 11 Ultra

Využiť môžete stereo reprodukciu zvuku, ktorú zabezpečí druhý reproduktor, ukrytý v úzkej mriežke nad displejom. Hlasitosť aj kvalita je na veľmi dobre úrovni. Zvuk je vyvážený a nechýbajú náznaky basov. Na poriadny basový zážitok ale zabudnite.

Recenzia Asus Zenfone 11 Ultra: Displej

Veľkým plusom Zenfone 11 Ultra je displej s LTPO AMOLED panelom. Na 6,78-palcovej uhlopriečke je použité Full HD+ rozlíšenie a podporuje aj 144 Hz obnovovaciu frekvenciu. No iba pri aktivácii herného režimu počas hrania mobilných hier. Pri bežnom používaní je maximom 120 Hz. V nastaveniach máte na výber medzi 60 Hz, 120 Hz a adaptívnym prispôsobením od 1 – 120 Hz podľa práve zobrazeného obsahu.

Rám okolo displeja je veľmi tenký a svietivosť vysoká. Maximálny jas dosahuje 2 500 nitov, takže aj na priamom slnku uvidíte na obrazovke všetko potrebné. Displej disponuje integrovanou čítačkou odtlačkov, ktorá je spoľahlivá a rýchla. Nechýba funkcia Always on so zobrazovaním dôležitých údajov a notifikačných ikon. Zobrazovanie AOD môžete načasovať podľa plánu, zobraziť iba po ťuknutí alebo nechať zapnutý stále. Displej chráni proti poškodeniu sklo Gorilla Glass Victus druhej generácie.

Asus Zenfone 11 Ultra
Asus Zenfone 11 Ultra

Recenzia Asus Zenfone 11 Ultra: Výkon a systém

O výkon sa obávať nemusíte. V novinke beží známy čipset vlajkových lodí Snapdragon 8 Gen 3 spolu s 12 GB alebo 16 GB operačnou pamäťou LPDDR5X . Vnútorné úložisko typu UFS 4.0 je na výber v dvoch kapacitách – 256 GB a 512 GB, bez možnosti rozšírenia microSD kartami. Bez najmenšieho zaváhania tak môžete spustiť aj graficky náročnú hru alebo mať na pozadí spustených viacero aplikácií. Telefón si poradí bez zbytočného prehrievania.

Výkon Snapdragonu 8 Gen 3 využíva aj pokročilá umelá inteligencia, ktorú Asus implementoval do systému. AI sa podieľa na čistom zvuku pri hovore vďaka potlačeniu hluku (AI Noise Cancellation), funkcia AI Call Translator zasa umožňuje počas hovoru okamžitý prevod reči na text a preklad do vybraného jazyka. Slovenčina podporovaná nie je. Funkcia AI Transcript dokáže v reálnom čase zachytiť a uložiť prepis pomocou aplikácie na záznam zvuku alebo z existujúcich zvukových súborov. Svoju úlohu zohráva umelá inteligencia aj vo vyhľadávaní fotografií v galérii podľa kľúčových slov.

Asus Zenfone 11 Ultra

Používatelia počítačov s operačným systémom Windows ocenia možnosť prepojenia telefónu s počítačom, na jednoduché prenášanie súborov ťahaním, posielanie textových správ z počítača, prijímanie hovorov čítanie doručených oznámení, prezeranie obsahu telefónu na veľkej obrazovke a  podobne.

Mohlo by vás zaujímať:

V Asus Zenfone 11 Ultra beží operačný systém Android 14 s prostredím Zen UI. Systém je rýchly, plynulý a počas testovania som nezaznamenala žiadny problém, nestabilitu aplikácií ani oneskorenie. Výčitku mám len k softvérovej podpore. Výrobca deklaruje dva roky dodávania veľkých aktualizácií systému Android a štyri roky doručovania bezpečnostných záplat.

Ak sa pozrieme na starostlivosť o systém pri konkurenčných top modeloch, tak Asus zaostáva. Samsung, Xiaomi, Google a iní už pri drahých smartfónoch zaručujú oveľa dlhšiu softvérovú podporu.

Asus Zenfone 11 Ultra nahrávanie hovorov
Asus Zenfone 11 Ultra nahrávanie hovorov

Zaujímavou a kedysi veľmi žiadanou funkciou je automatické nahrávanie hovorov. Ak dodržíte zákon a druhú stranu na nahrávanie upozorníte, po súhlase môžete nahrávku uložiť v telefóne. Ako to funguje a aké ponúka možnosti, sa dozviete z nášho nedávneho článku.

Recenzia Asus Zenfone 11 Ultra: Fotoaparáty

Pohľad na parametre fotoaparátov naznačujú, že ide o prémiové zariadenie. Vzadu nájdeme 50 MP hlavný fotoaparát s clonovým číslom f/1.9, ktorý sa pýši hybridnou gimbalovou stabilizáciou obrazu a za dobrého svetla ponúka veľmi dobré výsledky, štandardný 13 MP širokouhlý fotoaparát so 120° uhlom záberu a 32 MP teleobjektív. Tomu nechýba optická stabilizácia obrazu a ponúka 3-násobné optické priblíženie.

Asus Zenfone 11 Ultra
Asus Zenfone 11 Ultra

Videá zhotovíte aj v 8K s 24 fps, no na bežné zaznamenávanie momentiek bude stačiť 4K so 60 fps alebo pokojne aj Full HD rozlíšenie. Pri videu najviac oceníte spomínanú gimbalovú stabilizáciu kombinovanú s algoritmom Super HyperSteady EIS, ktorý spolu zaistí naozaj výborne stabilizovaný obraz. Pri nahrávaní videa využijete aj technológiu OZO Audio pre čistý a realistický zvuk.

Ak máte dostatok svetla, či už cez deň alebo v noci, snímky z hlavného fotoaparátu, ale aj teleobjektívu, sú veľmi pekné, nechýbajú detaily a aj dynamický rozsah je veľmi slušný. S pribúdajúcim šerom ale pribúda i šum a detaily sa strácajú. Pri teleobjektíve môžete využiť až 30-násobné digitálne priblíženie, no najlepšie výsledky dosiahnete pri 3-násobnom optickom alebo maximálne 10-násobnom hybridnom priblížení.

Portrétový režim ma sklamal. Nie vždy si dobre poradil s rozpoznaním objektu a rozostrením pozadia, často sa mi stávalo, že objekt bol neostrý a zaostrené bolo pozadie. Niekedy pomohlo manuálne ťuknutie na displej na zvýraznenie objektu, ale občas to bol “boj”. Neželané agresívne rozostrenie pozadia si viete upraviť nastavením. Z desiatich snímok boli schopné tak dve. Buď bola chyba v mojich rukách, alebo možno problém vyrieši aktualizácia. Ak ide o softvérovú chybu.

Skúšobné fotografie:

Medzi rôznymi režimami, ktoré máte k dispozícii, zaujme Portrétové video, ktoré využíva algoritmus umelej inteligencie pre prirodzený efekt hĺbky ostrosti. V reálnom čase dokáže identifikovať ohniskové body a rozpoznáva nielen ľudské tváre, ale aj domácich maznáčikov.

Predná 32 MP selfie kamera neohúri, ale ani výrazne nesklame. Maximom pri nahrávaní videí je však Full HD s 30 fps. Kto čakal 4K video, zrejme ho táto informácia sklame.

Recenzia Asus Zenfone 11 Ultra: Výdrž

Veľkou výhodou novinky je výborná výdrž na jedno nabitie. Výrobca v Zenfone 11 Ultra použil 5 500 mAh batériu s podporou 65 W káblového nabíjania. Vďaka úspornému procesoru Snapdragon 8 Gen, ďalším komponentom aj vyladenému systému, sa môžete spoľahnúť na celý deň používania aj pri naozaj silnej záťaži.

Ja som telefón v bežné pracovné dni nabíjala približne raz za dva dni, cez víkend sa výdrž predĺžila o ďalšie hodiny. Z nuly do 100 % to s mojou 65 W nabíjačkou od Samsungu trvalo asi hodinu a pol. Zenfone 11 Ultra podporuje i bezdrôtové nabíjanie prostredníctvom akejkoľvek bezdrôtovej nabíjačky kompatibilnej so štandardom Qi. Možnosť reverzného bezkáblového dobíjania ďalších zariadení ale chýba.

Parametre Asus Zenfone 11 Ultra

Rozmery
  • 164 x 77 x 8,9 mm
Hmotnosť
  • 225 gramov (overené)
Displej
  • 6,78-palcová uhlopriečka
  • AMOLED LTPO
  • 1 080 x 2 400 pixelov
  • maximálny jas 2 500 nitov
  • 1 – 120 Hz obnovovacia frekvencia
  • max 144 Hz (iba v hrách)
  • integrovaná čítačka odtlačkov
  • Always on displej
Čipset
  • Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, (4 nm)
Operačná pamäť
  • 12 GB
  • 16 GB
  • LPDDR5X
Interné úložisko
  • 256 GB
  • 512 GB
  • USF 4.0
Operačný systém
  • Android 14
  • Zen UI
Fotoaparáty
  • 50 MP hlavný (f/1.9), hybridná gimbal stabilizácia, video 8K (24 fps)
  • 13 MP širokouhlý (f/2.2)
  • 32 MP teleobjektív (f/2.4), 3-násobný optický zoom, OIS
  • 32 MP predný (f/2.5), video Full HD (30 fps)
Batéria a nabíjanie
  • 5 500 mAh
  • 65 W drôtové nabíjanie
  • 15 W bezdrôtové nabíjanie
Ostatné 5G, Bluetooth 5.4, Wi-Fi 7, GPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSS, NFC, IP68, stereo reproduktory, USB-C, 3,5 mm jack
Cena
  •  999 € (256 GB)
  • 1 129 € (512 GB)

Recenzia Asus Zenfone 11 Ultra: Záverečné zhodnotenie

Asus priniesol model, ktorý zaujme veľkým, kvalitným displejom, vysokým výkonom, výbornou výdržou na jedno nabitie a slušné výsledky môžete očakávať aj od zadného fotoaparátu. Výhodou je certifikovaná odolnosť voči vode a prachu, plusom sú stereo reproduktory, bezdrôtové nabíjanie i rýchly systém. Výhrady mám k aktualizáciám, nielenže chodia neskôr než pri konkurencii, ale celková dĺžka softvérovej podpory je dnes už krátka. Niekomu môže chýbať aj podpora pre eSIM, ktorá sa dnes stáva štandardom aj pri oveľa nižších cenových kategóriách. Ak je pre vás dôležitý najmä výkon a výdrž, Zenfone 11 Ultra je výbornou voľbou.

Asus Zenfone 11 Ultra
Asus Zenfone 11 Ultra

Výhody:

  • pekný displej s vysokým jasom
  • kvalitná konštrukcia s IP68
  • vysoký výkon
  • rýchly systém
  • za dostatku svetla veľmi pekné fotografie
  • gimbalová stabilizácia obrazu
  • stereo reproduktory
  • výborná výdrž na jedno nabitie
  • rýchle 65 W nabíjanie
  • bezdrôtové nabíjanie

Nevýhody:

  • vysoká hmotnosť
  • šírka telefónu 77 mm
  • pri zhoršenom svetle pribúda na fotografiách šum
  • veľké softvérové aktualizácie iba dva roky
  • nabíjačka nie je v balení
  • chýba reverzné bezdrôtové nabíjanie
  • chýba podpora eSIM

Konkurencia

V cenovej kategórii tisíc eur je hlavným konkurentom pre Asus určite Samsung Galaxy S24+, ktorý ponúka najmä spoľahlivejšie fotoaparáty. Vo výdrži však zaostáva. Ďalším konkurentom môže byť čerstvá novinka Xiaomi 14, ktorá priniesla trojicu 50 MP zadných fotoaparátov a je navyše o približne 100 eur lacnejšia. V podobnej cene i výbave sa u nás predáva Honor Magic6 Pro, ktorý vyniká fotoaparátmi a ani ta výdrž batérie vôbec nie je zlá.

Honor Magic6 Pro

Náš tip
Xiaomi 14 Ultra aj s Photography Kit v redakcii. Pýtajte sa, čo vás zaujíma

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+