Založ si blog

Putin v islamistov neuveril. Likvidujú sa „skutočné centrá teroristov“

Putin v „Islamský štát“ neuveril. Dal príkaz, aby sa na zodpovednosť brali podľa neho skutočné riadiace centrá teroristov vraždiacich v Crocus Hall. Ruské vzdušné sily zaútočili na budovy GRU a na strediská riadenia SBU v Kyjeve. V Moskve hovoria o odvete. o pomste za vraždenie v hale Crocus.

Na útoky proti GRU a SBU boli použité hypersonické strely Kindžal resp. Zorkón a rakety Iskander M. Kindžaly sú drahé, takže hodnota ich cieľov tiež musela byť vysoká. Rakety vyleteli z Krymu a vraj presne zasiahli objekty v kyjevskom golosejevskom okrese. Ukrajinská PVO na útok rakiet nezareagovala skôr, než bolo počuť výbuchy po ich dopade na cieľ. Hypersonické strely preleteli 600 km za približne 2 minúty. Predohrou útoku bol raketový úder na letisko Žiliany, kde boli zničené pozície protivzdušného systému Patriot. A ešte o zopár hodín skôr udreli rakety na kyjevské systémy posilňovačov riadenia, systémy prepravy plynu, výcvikové centrá pilotov F-16 a montážne a opravárenské letecké dielne pri Ľvove.

V ukrajinskej zvodke sú tieto informácie prebité podrobnosťami o úspešnom útoku na ruskú výsadkovú loď Azov a jej značnom poškodení. Správy dopĺňajú fotografie objektu, z ktorého stúpa dym. Loď má byť údajne naklonená na bok, čo sa však nedá z fotky potvrdiť.

Pokiaľ ide o dianie na fronte, situácia sa dramatizuje najmä v mestečku Časov Jar. Predsunuté ruské oddiely už zaujali pozície na okrajoch mesta. Ukrajinské sily sú zakopané na relatívnych vyvýšeninách na predmestí. Je to vlastne zvýšená breh rieky Severný Donec. Priamy útok na ukrajinské opevnenia by bol asi veľmi náročný na ľudské straty. Preto sa predpokladá, že OS RF vezmú mesto do klieští. T.č. sa už aktivizujú ruské letecké sily a delostrelectvo.

Po zovretí Časov Jaru do klieští a po plnom obsadení Bogdanovky sa očakáva pomerne rýchly postup OS RF na hlavný cieľ bojov v tejto časti Donbasu – na Kramatorsk.

Na línii Berdiči-Semionovka-Orlovka sa odohrávajú takisto dosť intenzívne boje. Ukrajinské sily sa podľa GŠ OS UA „hrdinsky bránia“. Ak by sa tu OS RF podarilo preraziť front, umožnilo by to nasmerovať ďalší postup na cca 100 km vzdialený Pavlograd. Pavlograd je vyše 100 tis. mesto, ktoré je akousi vstupnou bránou do miliónového Dnepropetrovska a ku rieke Dneper. Rozhorčené boje tu pretrvávajú a úspech Ukrajincov či Rusov nie je jasný. Podobne vyzerá situácia aj na bojiskách pri Krasnogorovke, Staromajorskom a v tzv. Vremevskom výbežku.

Ukrajinskí a ruskí analytici ostražito sledujú posledný vývoj na frontoch. K zásadnejšiemu prielomu totiž môže dôjsť kdekoľvek na stákilometrovej bojového kontaktu.

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Robert Kaliňák

Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností

02.05.2024 16:19

Krúpa avizoval, že téma sa možno bude riešiť aj na budúcotýždňovom výbore.

Belgium EU Summit

Všetci nacionalisti sú 'skrytí brexiteri', ničia každú krajinu. Zobuďte sa Európania, odkázal Macron

02.05.2024 16:11

Prieskumy volebných preferencií vo Francúzsku nateraz vedie krajne pravicové Národné združenie.

Nożykova synagóga

V Poľsku zadržali 16-ročného chlapca v súvislosti s podpaľačským útokom na synagógu

02.05.2024 15:34

Motív útoku na jedinú synagógu vo Varšave, ktorá prežila druhú svetovú vojnu, je nejasný. Podozrivý totiž odmietol vypovedať.

vašečka, záborská

Vašečka a Záborská opäť idú proti transrodovým ľuďom. Život im chcú skomplikovať novým zákonom o rodnom čísle

02.05.2024 15:25

Ak zmeny prejdú v navrhovanej podobe, transrodoví ľudia nebudú môcť po absolvovaní tranzície zmeniť svoje rodné číslo tak, aby zodpovedalo ich novému pohlaviu.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 456
Celková čítanosť: 2014519x
Priemerná čítanosť článkov: 4418x

Autor blogu

Kategórie