Denník N

Tréner prežil klinickú smrť, dnes kritizuje futbal a bojí sa o hráčov. Nóri pod ním hrajú inak, ako keď boli naposledy úspešní

Erling Haaland. Foto - TASR/NTB via AP
Erling Haaland. Foto – TASR/NTB via AP

V krajine funguje netypický systém pri výchove hráčov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V nórskom futbale sa v posledných rokoch veľa rozprávalo o zlatej generácii. Tamojšia reprezentácia disponuje prinajmenšom dvoma hráčmi, ktorých by sme mohli opísať ako generačné talenty.

Na hrote nastupuje Erling Haaland z Manchestru City, jeden z najlepších útočníkov sveta, ktorý má v národnom tíme bilanciu 27 gólov v 30 zápasoch. A hneď pod ním vymýšľa akcie Martin Ødegaard, kapitán londýnskeho Arsenalu, zase jeden z najlepších stredopoliarov sveta.

A nie je to len o Haalandovi a Ødegaardovi. Nórsko má v každej formácii hráčov, ktorí pravidelne nastupujú v top európskych ligách. To je jednoznačným dôkazom toho, že krajina robí pri výchove mládeže niečo dobre.

Tím, ktorý v utorok večer (19.00 hod) nastúpi v priateľskom zápase proti Slovensku, sa však znova nekvalifikoval na majstrovstvá Európy. Na veľký turnaj preto bude čakať minimálne štvrťstoročie, keďže sa naposledy objavil na Eure 2000.

Slováci a Nóri sa postavia proti sebe presne po dvoch rokoch a jednom dni. Naposledy sa stretli 25. marca 2022 a nórski futbalisti vyhrali 2:0, práve po góloch Haalanda a Ødegaarda.

Bol to jeden z posledných zápasov trénera Štefana Tarkoviča, ktorého odvolali v júni toho roka. Na nórskej lavičke sedí stále Ståle Solbakken, a to už od konca roka 2020.

Zlatí ako Belgičania

Prívlastok zlatej generácie môže mať pri Nórsku podobnú pachuť ako v prípade Belgicka. Belgicko má tiež hráčov ako Romelu Lukaku či Kevin De Bruyne, ale napriek skvelým individualitám sa nikdy nepriblížilo k zisku trofeje na veľkom turnaji.

Nórsko naň zatiaľ ani nedokázalo postúpiť. A to napriek tomu, že aj Haaland pred pár rokmi hovoril o veľkých ambíciách. „Nórsko má pred sebou dobré roky, som si tým istý. Musíme to ukázať aj v reprezentácii, dokázať niečo pre našu krajinu,“ rozprával pre Eurosport.

Nórsko vychovalo skvelé talenty, ktoré sú ale odlišné od svojich predchodcov z minulosti. Krajina bola vždy známa svojím fyzickým futbalom, vďaka ktorému na MS 1998 zdolala Brazíliu a postúpila do osemfinále.

O dva roky neskôr na Eure vyhrala nad Španielskom, pričom víťazný gól dal Steffan Iversen hlavičkou priamo z výkopu vlastného brankára. Nórsko hralo vzduchom a spoliehalo sa na tvrdosť a fyzickú zdatnosť.

Dnes hrá úplne inak –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

futbalová reprezentácia

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie