MojAndroid

Ak ste niekedy čítali alebo počuli informácie o tom, že váš smartfón sleduje čo robíte, vyzerá to tak, že je to naozaj pravda. Portál GizmoChina prináša informáciu o tom, že Google musel poskytnúť informácie o používateľoch platformy YouTube zo zaujímavého dôvodu.

Podľa najnovších informácií si práve vláda Spojených štátov od Googlu vyžiadala osobné informácie o používateľoch aplikácie YouTube. Ide o úplne náhodných ľudí, ktorí ani nevedeli, že sú ich údaje niekomu poskytnuté a dôvod vás možno prekvapí.

Google dostal zaujímavú požiadavku

Spoločnosť dostala požiadavku na informácie o používateľoch, ktorí si v časovom období od 1. do 8. januára 2023 pozreli konkrétny typ videí. Google mal teda poskytnúť americkým úradom informácie ohľadom mien, adries, telefónnych čísel a tiež aj IP adresy používateľov. Dokonca museli zverejniť aj informácie, ktoré sa týkali histórie aktivity používateľov na platforme Google.

YouTube titulka
YouTube | Redakcia

Dôvodom tejto akcie bola snaha vypátrať používateľa, ktorý je hľadaný po Spojených Štátoch za pranie peňazí a nelegálne transfery. Osobu sa snažili vypátrať podľa jeho používateľského mena, ktoré je “elonmuskwhm”. Práve z dôvodu jeho hľadania sa parlament Spojených Štátov rozhodol preskúmať viacero používateľov YouTubu.

S cieľom nájsť tohto používateľa si úrady objednali tajných agentov, ktorí na YouTube nahrávali návody na mapovanie pomocou dronov a softvéru rozšírenej reality. Tento druh videí by mal priťahovať práve ľudí, ktorý sa zapájajú do rôznych nelegálnych aktivít.

Nemusíte sa obávať zneužitia

Jedno z videí malo na prekvapenie viac ako 30 000 pozretí, a práve preto musel Google poskytnúť informácie o mnohých používateľoch. Táto taktika vyvolala na internete pochybnosti o otázke rovnováhy medzi vyšetrovaniami a súkromím používateľov. V prípade, že by boli vaše údaje niekedy poskytnuté vyššej moci, bolo by to teda pravdepodobne z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania.

Náš tip
Recenzia Asus Zenfone 11 Ultra: vysoký výkon, výborná výdrž
25.3.2024

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+