Hráč týdne: Tomáš Macháč

Zdroj fotky: Getty Images

Tomáš Macháč se včera probojoval do svého prvního osmifinále na turnaji Masters 1000. Po více než tříhodinové bitvě porazil bývalou světovou jedničku Andyho Murrayho. Navíc předtím dosáhl dalšího milníku, když přemohl hráče z TOP 10. Právem si tedy zaslouží ocenění “hráč týdne”.

Cesta za skalpem Andreye Rubleva

Třiadvacetiletý Tomáš Macháč se v letošní sezóně probojoval nejdále do třetího kola na Australian Open a na turnaji v Marseille do čtvrtfinále. V prvním případě skončil na raketě Karena Khachanova a ve Francii mu vystavila stopku turnajová jednička Hubert Hurkacz. Na podnicích Masters absolvuje teprve třetí hlavní soutěž. V prvním kole se Macháč střetl s o sedm let mladším hráčem Darwinem Blanchem. Po skoro hodině a půl si rodák z Berouna zajistil postup do dalšího kola po výsledku 6:4, 6:2. Následně se potkal se světovou šestkou Andreyem Rublevem.

Ruský tenista se letos utkal se třetím Čechem a ani tentokrát neuspěl. Poprvé ho vyřadil v Kataru Jakub Menšík a v Indian Wells nestačil na Jiřího Lehečku. Tomáš Macháč se s pátým nasazeným Rublevem utkal poprvé ve své kariéře. V prvním setu páté hry přišel o svoje podání ruský tenista a tuto výhodu aktuálně 60. hráč světa využil, aby šel do vedení. Na začátku druhé sady se dostal Tomáš opět do vedení a Rubleva nakonec porazil po dvou setech 6:4, 6:4.

Na řadu přichází Andy Murray 

Ve třetím kole si Tomáš Macháč poradil s dvojnásobným šampionem a bývalou světovou jedničkou Andym Murraym. Duel trvající více než tři hodiny začal vyrovnanými servisy. Ovšem v jedenáctém gamu přišel o svoje podání berounský rodák a britský tenista šel do vedení 1-0. Prostřední dějství mělo stejný průběh jako to první, s tím rozdílem že tentokrát ztratil servis Murray a to až ve dvanácté hře. Před závěrečným setem bylo utkání na chvíli přerušeno kvůli dešťovým srážkám. Po nich Tomáš všechny překvapil vedením 3:0. Jenže Murray se nevzdával. Při devátém gamu mu Macháč nabídl brejk, který Brit využil a následně srovnal na 5:5.

Při cestě na lavičku Murray špatně došlápl a poranil si levý kotník, který přišel zkontrolovat fyzioterapeut. Po několika minutách hra pokračovala dále a Macháč upravil skóre na 6:5 čistou hrou. Poté mohl získat i Britův servis, ale nakonec musel o vítězi rozhodnout tiebreak. V něm předvedl český tenista parádní otočku z 3:5 na 7:5.

"Je vždy velkým potěšením zahrát si s tak velkou legendou. Na jednu stranu jsem rád, že jsem s i s ním mohl zahrát tak dlouhý zápas, ale na druhou stranu nechcete na kurtu strávit tolik času. Ale bylo tam všechno. Sáhnul jsem si na dno, abych dokázal vyhrát. Byl to nejtěžší zápas mé kariéry," řekl po zápase Tomáš Macháč.

Tomáš Macháč bude už zítra usilovat o své první čtvrtfinále na podnicích Masters. V cestě mu však bude stát Matteo Arnaldi, s nímž se Tomáš setkal zatím jen v loni v Dubaji. Zde ho porazil po dvou setech 6:0, 6:1. Vítěz tohoto duelu by si o semifinále mohl zahrát s grandslamovým šampionem Jannikem Sinnerem.

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full