výstavba domy rodinné

Malé středočeské obce se mohou rozrůst. Kraj schválil speciální dotaci

Středočeští zastupitelé schválili dotační program pro podporu bydlení v malých obcích. Žádat mohou obce s maximálně 2000 obyvateli, jednotlivá dotace bude činit nejvýše 1,2 milionu korun. Hejtmanství rozdělí na opravy i vznik bytů až 13 milionů korun, rozhodli zastupitelé.

Přijímání žádostí bude otevřeno od 16. dubna do 13. prosince 2024 prostřednictvím aplikace eDotace. „Jsem rád, že prostřednictvím Fondu na podporu obecního bydlení můžeme jako kraj obce motivovat ve výstavbě dostupných bytů, které přispějí především k usnadnění nalezení bydlení například mladým rodinám,“ uvedl náměstek hejtmanky zodpovědný za finance Michael Kašpar (STAN).

Dotace má podpořit obecní bydlení, a to stavbu nových bytů, přestavbu obecních nebytových prostor na bytové a také bude možné žádat o dotaci na opravy bytových prostor, které ale v současnosti není možné užívat k bydlení.

Minimální spoluúčast obce bude činit 15 procent z celkových uznatelných nákladů projektu. Mezi ně patří projektová dokumentace, stavební, technický a autorský dozor, zařízení staveniště, bourací, demoliční a stavební práce, vestavěné vybavení, například vestavěné kuchyňské linky, vestavěné spotřebiče a další.