reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung chce konkurovat Nvidii, představí AI akcelerátor Mach-1

26.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Samsung chce konkurovat Nvidii, představí AI akcelerátor Mach-1
Umělá inteligence je nyní velké téma a společnost Samsung chce být u toho. Připravuje totiž vlastní AI akcelerátor pro inferenci algoritmů umělé inteligence. Ten prozatím nese označení Mach-1.
Přestože má Nvidia zatím vedoucí pozici na trhu s AI akcelerátory pro trénování systémů umělé inteligence a velmi dobrou pozici má i v oblasti inference (tedy běhu natrénovaných algoritmů), další společnosti jí jdou po krku. Už brzy představí nové akcelerátory Gaudi 3 společnost Intel, úspěchy slaví i společnost AMD s akcelerátory Instinct MI300X. Své chce ale říci i společnost Samsung. Ta totiž nedávno oznámila, že hodlá představit svůj vlastní čip pro AI, který nyní nese označení Mach-1.
 
Čip už prošel technologickou validací a je ve finálních fázích vývoje. Zaměřen bude především na inferenci algoritmů umělé inteligence a má mít pro toto určení specifické propojení GPU a paměti tak, aby se minimalizovalo úzké hrdlo při přenášení dat, které má negativní vliv na přenosovou rychlost a zvyšuje spotřebu. Zajímavostí bude to, že se zde nevyužijí velmi rychlé paměti HBM, ale naopak se sáhne po úsporných LPDDR pamětech. Předpokládá se, že se čip začne sériově vyrábět koncem letošního roku, přičemž k formálnímu představení novinky by mělo dojít počátkem roku 2025. Nvidia tak bude mít dalšího konkurenta, se kterým se bude muset prát na poli akcelerátorů algoritmů umělé inteligence.
 
Zde ještě připomeňme, že existují i akcelerátory pro běh AI přímo lokálně na koncových zařízeních (a ne v cloudu, kam míří tento Samsung). Tato NPU jsou už dávno běžná u mobilních procesorů v telefonech a tabletech, loni začaly pronikat do notebooků (letos bude patrně velký boom v mobilní sféře) a v příštím roce se ve větším začnou objevovat asi i v desktopu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama