Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Na Březinkách platí přísný zákaz uvazování psů před obchody. Může za to být pokuta až deset tisíc

A dost, řekli si v jihlavském Obchodním centru Březinky. Poté, co se minulý týden uvázaný pes vysmekl z obojku a rozeběhl se za mužem na elektrické koloběžce, došla vedení obchodního centra trpělivost a od žádostí přechází k trestání.

Manažer obchodního centra Jan Holba připomněl, že majitelé byli pravidelně žádáni, aby psi nenechávali bez přivázané bez dozoru před obchodem. „V zimě jsme několikrát řešili psa přivázaného v mrazu desítky minut před obchodem nebo knihovnou. Často se pod sebe ve stresu vydělá, jednou dokonce už močil krev,“ uvedl Holba s tím, že vystresovaní psi často desítky minut štěkají a vyjí.

Obchodní centrum Březinky je uprostřed největšího sídliště v Jihlavě a tak není divu, že kolem chodí maminky, děti a školáci. „Každý uvázaný pejsek bude okamžitě hlášen jako přestupek Městské policii Jihlava. Bez výjimky. Je to bezohledné k pejskům a nebezpečné pro všechny okolo,“ vzkázal před pár dny Jan Holba pejskařům.

Hlídka městské policie pak je na místě obvykle do deseti minut, sdělil šéf strážníků Stanislav Maštera. „Majitel psa může dostat pokutu až do výše deset tisíc korun,“ informoval.

Tentokrát to skončilo dobře

Na videu, které OC Březinky poskytlo redakci Jihlavské Drbny, je celá situace z minulého týdne dobře vidět. Zdánilivě dobře uvázaný pes se pro průjezdu elektrické koloběžky dostane z obojku a utíká pryč.

Tam záznam končí, nicméně pokračování příběhu je známé. Pán na koloběžce zastavil, naježený a vrčící pes kolem něj chvíli kroužil a pak se rozeběhl k jinému člověku. Ten zrovna venčil svého psa, kterého měl na vodítku. Tam už bylo vše bez problémů, psi na sebe neútočili.

Majitelka psa zatím v obchodě nakupovala a nic netušila. „Když vyšla ven, tak překvapeně naháněla psa po areálu Obchodního centra Březinky, pes ji neposlouchal a chvíli jí trvalo ho zase chytit a uvázat,“ popsal situaci Holba.

„Bylo to maximálně 5 minut.“

Je jasné, že lidé v obchodě často ztratí pojem o čase. „Minulý týden mne paní přesvědčovala, že je v drogerii maximálně pět minut a já jsem na kamerovém záznamu viděl, že už nakupuje více než 25 minut, její pes mezitím venku v průchodu pod sebe nakálel,“ přidává další historku Holba. Naštěstí je však podobně nezodpodvědných nakupujících naprosté minimum.

„Vyhláška o pohybu psů přesně upravuje podmínky, kdy může být pes připoután nebo uvázán. V tomto případě je uvedeno, že připoutaný pes musí být pod neustálým dohledem, ale není upraveno, kde ho lze připoutat a kde ne,“ řekl k uvazování psů šéf jihlavských strážníků Stanislav Maštera.

I tak ale v zimě několikrát musela pomáhat městská policie, když se nedařilo dohledat majitele psa, který byl desítky minut přivázaný v mrazu před obchodem. Často to jsou totiž psi zvyklí na byty v panelovém domě a být v zimě bez možnosti pohybu je pro ně nebezpečné. Vrčí, štěkají a zoufale vyjí na celý areál. „V obchodě to přes dvoje dveře není obvykle slyšet,“ uvědomuje si Holba.

Se strachem pak pozoruje, jak kolem takových psů chodí malé děti, takových psů se totiž bojí i dospělí. „S majiteli v naprosté většině případů není rozumná řeč, důchodci a důchodkyně jsou pak prosbou o neuvazování zvířat pobouření a často se chovají konfliktně. Městská policie jim většinou zdvořile domluví a pokutuje jen ty nejzávažnější případy. Prostě se chovají velmi profesionálně a jejich přístup se mi líbí,“ ocenil manažer obchodního centra pomoc strážníků.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obchodní a zábavní centrum Březinky/Facebook

Štítky pes, zákaz, pokuta, uvazování, policie, Březinky, obchodní centrum, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na Březinkách platí přísný zákaz uvazování psů před obchody. Může za to být pokuta až deset tisíc | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.