Denník N

Život top slovenskej futbalistky: Ak chcem ušetriť čas, do tréningového sa prezlečiem už v práci

Slovenská reprezentantka vo futbale Diana Bartovičová si delí čas medzi pozíciou kapitánky žeského tímu Slavie Praha a prácou fyzioterapeutky. Foto - Archív D.B
Slovenská reprezentantka vo futbale Diana Bartovičová si delí čas medzi pozíciou kapitánky žeského tímu Slavie Praha a prácou fyzioterapeutky. Foto – Archív D.B

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Diana Bartovičová už od tínedžerského veku pôsobí v Česku. Úspešná slovenská futbalistka začínala v Slovácku, už vyše dekády je v Slavii Praha, kde je v súčasnosti aj kapitánkou.

„V prvej sezóne v Slavii som zarábala 1500 českých korún,“ hovorí v rozhovore. Dnes je reprezentantkou aj kľúčovou hráčkou v Slavii. Napriek tomu myslí aj na budúcnosť a väčšinu dní v týždni delí medzi prácu fyzioterapeutky a futbalistky.

„Začalo sa to odzrkadľovať na mojich zraneniach. Pomohla mi konkrétne úprava jedálnička,“ vysvetľuje Bartovičová.

V rozhovore sa dozviete aj:

  • ako reaguje na nevhodné narážky členov realizačného tímu či fanúšikov;
  • o tom, ako fanúšik nebezpečne prenasledoval jej spoluhráčku;
  • prečo nikdy neodišla do zahraničia, aj keď mala možnosť testov v Anglicku;
  • ako upravila jedálniček, aby sa vyrovnala s náročným životným štýlom;
  • ktoré zranenia cielia na ženy viac ako na mužov;
  • prečo je pre ženy dôležitý silový tréning.

Výrazným momentom ženského futbalu boli minuloročné majstrovstvá sveta. Turnaj však úplne zatienil incident pri odovzdávaní medailí. Majsterku sveta zo Španielska Jenni Hermoso pobozkal na ústa šéf miestneho zväzu Luis Rubiales. Čo ste si pomysleli, keď ste to videli?

Najprv som to vnímala ako spontánne gesto. Trošku nevhodné, ale dokázala som pochopiť emócie, ktoré v tom zohrávali rolu. Najviac mi však na tom je  ľúto, že táto kauza úplne zatienila to, akým úžasným tento turnaj bol.

Vám by neprekážalo, keby vám v takej situácii dal bozk na ústa šéf SFZ?

Nevieme, aký mali medzi sebou vzťah. V Česku ani na Slovensku by si to však nikto nedovolil.

Cítia sa ženy podvedome nepríjemne, keď majú muža za člena realizačného tímu? Očakávajú už najhoršie, poznámky či narážky?

Myslím si, že sa to nedá zovšeobecniť na všetky hráčky.

Ako ste vy riešili nepríjemné poznámky a narážky, keď ste ich v kariére zažili?

Robila som sa, že to nepočujem.

Prečo? Aby nevznikla nejaká nepríjemná situácia?

Skôr by som povedala, že som v danom momente nevedela, ako reagovať.

Stretávate sa s niečím takým aj u fanúšikov? Častým javom v nižších súťažiach prakticky ktorejkoľvek krajiny je, že keď je súčasťou rozhodcovského tímu žena, tak na ňu pokrikujú, nech ide do kuchyne. Máte podobné skúsenosti?

To sa stáva často. Trošku však menej ako v minulosti, presunulo sa to viac na sociálne siete. Za profil sa môže skryť ktokoľvek, takže mne aj spoluhráčkam chodia rôzne návrhy aj fotografie.

Čiže je to nejaký človek, ktorý vás niekde videl hrať, našiel si vás a posiela vám fotografie a správy?

Áno. Je to dokonca človek, ktorého poznám, viem, kto to je, chodí sa pozerať na naše zápasy a podobné návrhy a fotografie následne rozoslal niekoľkým spoluhráčkam. Dokonca podobný konflikt zašiel tak ďaleko, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie