Jezdit po cyklostezce se (profesionálům) nevyplácí. Kuriózní přešlap Marlen Reusser

Nedělní odpoledne si fanoušci silniční cyklistiky mohli zpříjemnit sledováním jarní klasiky Gent-Wevelgem. Souboje o vítězství byly dramatické do posledních metrů jak v mužském, tak i ženském závodě. Zajímavou dohru měl ale o pár hodin později ženský závod, a to když byla z druhého místa diskvalifikována Marlen Reusser. Důvod? Jízda na cyklostezce, vedoucí paralelně se silnicí.

 

Švýcarská mistryně, jezdící v týmu SD Worx-Protime měla smůlu, a to když závodní komisaři kontrolovali záběry z posledních tří kilometrů. Marlen totiž využila cyklostezku k tomu, aby se posunula dopředu v pelotonu. Jenže tenhle krok nebyl úplně nejšťastnější, Reusser si musela prorazit cestu mezi fanoušky, kteří stáli přímo u kraje silnice, což ji zbrzdilo a tak se musela vrátit na silnici a dohánět zpět peloton.

 

Ve finále tak nejen že nezískala žádnou výhodu, ale vítězka z roku 2023 bude mít u svého jména v r. 2024 zkratku DNF.

 

UCI zakázala používání cyklostezek v roce 2014, aby se předešlo nebezpečným situacím, kdy by se jezdci mohli srazit s diváky, a také, aby se zabránilo nespravedlivé výhodě, když jezdci používají hladší stezku v místech, kde jsou na trati dlažební kostky.

Zdroj: Cyclingnews

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková